Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ενισχύθηκε κατά 0,9% ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής :: 9/1/2006 18:33:17) 

Ενισχύθηκε κατά 0,9% ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής

Αύξηση 0,9% κατέγραψε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004, σύμφωνα με τη διεύθυνση οικονομικών και βραχυχρόνιων δεικτών της γενικής γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης παραγωγής ορυχείων-λατομείων υποχώρησε κατά 1,8%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

Παράλληλα, ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, η οποία οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση της παραγωγής των εξής επιμέρους κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, βασικών μετάλλων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.

Ανοδική πορεία, κατά 0,1%, ακολούθησε και ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου-νερού χάρη στην αύξηση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μέσων δεικτών των ανωτέρω κατηγοριών της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2005 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες της αντίστοιχης περιόδου του 2004 έχει ως εξής:

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση κατά 0,8%. Την ίδια στιγμή ο δείκτης παραγωγής ορυχείων - λατομείων υποχώρησε κατά 5,7%, ενώ ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατέγραψε μείωση κατά 0,8%.

Παράλληλα, ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου-νερού παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%.