Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Προπύργιο για τη γερμανική αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Plus, θυγατρική του ομίλου Tengelmann, που αρχίζει σε λίγες ημέρες την επέλασή του, αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα. Η Plus θα κάνει ντεμπούτο στη Βόρεια Ελλάδα την 1 Μαρτίου, ενώ 15 ημέρες μετά θα ανοίξουν τις πύλες τους και τα καταστήματα της αλυσίδας στη Νότια Ελλάδα. Σε πρώτη φάση η γερμανική αλυσίδα θα δραστηριοποιηθεί με 20 νέα καταστήματα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2006 τα καταστήματα της εταιρείας στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν τα 50, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Αρχικά η Plus θα έχει τριπλή παρουσία στη Θεσσαλονίκη με καταστήματα σε Βασιλίσσης Όλγας, Επτάλοφο και Εύοσμο. Μεταξύ των 20 καταστημάτων είναι και αυτά που θα λειτουργήσουν σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Γιάννινα, Λάρισα, Πρέβεζα και Άρτα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Plus Hellas, σε βάθος πενταετίας, το δίκτυο καταστημάτων της εταιρίας προγραμματίζεται να υπερβεί τα 200 και το προσωπικό πάνω από 4.000 άτομα. Η συνολική επένδυση των καταστημάτων θα ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ.

Στόχος της διοίκησης είναι η Plus Hellas να κατακτήσει μακροπρόθεσμα το 10% της ελληνικής αγοράς τροφίμων και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να βρεθεί ο όμιλος στη δεύτερη θέση των discount επιχειρήσεων. Η ελληνική συμμετοχή στα προϊόντα της Plus Hellas διαμορφώνεται σε 25%, ενώ στόχος είναι το 50%.

Logistic center 35 εκατ. ευρώ

Ορμητήριο της εταιρείας εντός των συνόρων της χώρας και για τα Βαλκάνια αποτελεί το logistic center στη Σίνδο, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Το κέντρο εκτείνεται σε 112 στρέμματα, εντός του οποίου έχουν οικοδομηθεί 40.000 τετραγωνικά μέτρα κτιριακές εγκαταστάσεις και θα εγκαινιαστεί στις 19 Φεβρουαρίου. Έχει ήδη δεσμευθεί χώρος στη Θήβα, για τη δημιουργία δεύτερου logistic center, επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ επίσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει η εταιρεία για τα Βαλκάνια. Ήδη έχει παρουσία στη Ρουμανία, ενώ η Plus Hellas βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης των αγορών των βαλκανικών κρατών, όπου, αρχής γενομένης από τη Βουλγαρία, θα προχωρήσει σε επενδύσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την αγορά της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό της εταιρείας είναι ότι διαθέτει προϊόντα που κοστίζουν λίγα λεπτά του ευρώ, ενώ έχει πουλήσει και προκατασκευασμένη βίλα ύψους 159.000 ευρώ αλλά και οχήματα. Επί του παρόντος πάντως η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιου είδους πωλήσεις.

Η Ελλάδα αποτελεί την ένατη ευρωπαϊκή χώρα που δραστηριοποιείται η Plus. Η γερμανική εταιρεία διαθέτει πανευρωπαϊκά 4.000 καταστήματα, με 40.000 εργαζομένους, τζίρο πάνω από 9 δισ. ευρώ και πάνω από 1 δισ. πελάτες ετησίως.