Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ερευνα του ευρωβαρόμετρου καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ότι έχει αντιστρέψει το κακό οικονομικό κλίμα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση :: 20/1/2006 18:47:53) 

Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, άποψη που συγκεντρώνει το 60% των "ψήφων".

Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ότι έχει αντιστρέψει το κακό οικονομικό κλίμα Ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της είναι η αντιστροφή του κακού οικονομικού κλίματος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, καθώς το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο αποκάλυψε ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί το 2006.

Η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα το φθινόπωρο του 2005, προτού δηλαδή γίνουν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά θέματα -αρχής γενομένης από τις ΔΕΚΟ- οπότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μεσολάβησε η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των πολιτών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Ευρωβαρομέτρου, που μετρά τις τάσεις της κοινής γνώμης στα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι στην ιεράρχηση των προβλημάτων τους οι Έλληνες τοποθετούν στις πρώτες τρεις θέσεις ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Νο 1 Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους πρέπει να τους νιώθει ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, συγκεντρώνοντας το 60% των "ψήφων". Μάλιστα το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης θα είναι δυσμενείς το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ, αν εξαιρέσει κανείς το 23% των ερωτηθέντων που προβλέπει στασιμότητα, η ομάδα των αισιόδοξων αρκείται στο ρόλο της μειοψηφίας με 11%. Όσον αφορά τις προσωπικές επαγγελματικές προοπτικές τους, οι Έλληνες βλέπουν σε ποσοστό 19% με φόβο το εργασιακό τους μέλλον, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν στο επόμενο δωδεκάμηνο, ένα 58% διαβλέπει στασιμότητα, ενώ μόλις το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το 2006 θα αποδειχθεί ευνοϊκότερο για τα επαγγελματικά του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση στη λίστα των προβλημάτων των Ελλήνων καταλαμβάνουν η ευρύτερη οικονομική κατάσταση (42%) και η ακρίβεια (36%), ήτοι τα θέματα που διαχειρίζονται οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας ως υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης αντίστοιχα.

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων αποκαλύπτεται επίσης από τις απαντήσεις τους στα εξής ερωτήματα: - Στο ερώτημα πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τους επόμενους 12 μήνες το 63% των Ελλήνων απαντά "χειρότερα", ένα 24% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη, με το ποσοστό των αισιόδοξων να περιορίζεται στο πενιχρό 12% του συνόλου των ερωτηθέντων.

Σε ό,τι αφορά τα του οίκου τους, οι Έλληνες εμφανίζονται εξίσου απαισιόδοξοι: Το 30% πιστεύει ότι τα οικονομικά της οικογένειάς του θα επιδεινωθούν στο επόμενο δωδεκάμηνο, οι μισοί βλέπουν τα πράγματα να μένουν ως έχουν, ενώ μόλις ένας στους πέντε πιστεύει ότι το άμεσο μέλλον θα φέρει καλύτερες ημέρες.

Οι Έλληνες αποδεικνύονται μάλιστα ο πλέον απαισιόδοξος λαός της Ε.Ε. των "15" παλαιών κρατών-μελών (δηλαδή προ της τελευταίας διεύρυνσης), καθώς μόνον οι Πορτογάλοι διακατέχονται από μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα για το μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των συμπατριωτών μας βρίσκει τη σημερινή ζωή του καθόλου (10%) ή ελάχιστα ικανοποιητική (25%), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των "25" δεν ξεπερνά το 20%.