Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ζητά το δντ :: 9/1/2006 18:24:35) 

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Εκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οργανισμού, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ελπιδοφόρες, ειδικά εάν πραγματοποιηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ ζητά συγκράτηση των δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά και επιτάχυνση των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ τονίζει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι ηπιότεροι τα επόμενα χρόνια, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας, της εξασθένισης των ωφελειών από την είσοδο στην ΟΝΕ, των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο και της ανάγκης για δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι εκτιμήσεις του οργανισμού μιλούν για ανάπτυξη 3,3% φέτος, έναντι 3,5% το 2005 και μείωση του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ, από 4,6% το 2005. Η ανεργία αναμένεται να παραμείνει σταθερή στο 10% και ο πληθωρισμός προβλέπεται μειωμένος, στο 3,3% από 3,6% πέρυσι.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΔΝΤ τονίζει πως πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης πρέπει να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, εξαιτίας του πολύ υψηλού χρέους και της αναμενόμενης επιβάρυνσης του ασφαλιστικού. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος και βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Στην αγορά εργασίας, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις περιορισμένες και ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και απολύσεις, καθώς και στον κατώτατο μισθό, ειδικά στους κλάδους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μείωση της ανταγωνιστικότητας, οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να περιορίσουν τους ρυθμούς αύξησης των μισθών σε σχέση με την ελληνική παραγωγικότητα και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τονίζει η έκθεση.