Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( άνοιγμα της κίνας ) 

Άνοιγμα της Κίνας

Ώθηση στις πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων μαρμάρου έδωσε το "άνοιγμα" της κινέζικης αγοράς, καθώς στην εν λόγω χώρα παρατηρείται "οργασμός" ανοικοδόμησης.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας "Σολάκης Αντώνιος & ΣΙΑ ΑΕ", Γεώργιος Σολάκης, τα ελληνικά μάρμαρα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά -Ευρώπη, Αμερική, Σαουδική Αραβία- καθώς διακρίνονται για την υψηλού επιπέδου ποιότητά τους. "Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι κατά βάση εξαγωγικές, ενώ το ποσοστό εξαγωγών τους ανέρχεται σε 70% - 95%", υπογράμμισε ο κ. Σολάκης.

Ωστόσο, η εισαγωγή φθηνών μαρμάρων από χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, αποτελεί πρόβλημα για τις ελληνικές εταιρείες.

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ", Χαράλαμπος Φιλιππίδης, το πράσινο μάρμαρο της Βέροιας και της Τήνου αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από το ινδικό πράσινο, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο.

Γραφειοκρατία

Παράλληλα, ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα γραφειοκρατίας, καθώς η έκδοση αδειών για την εκμετάλλευση των λατομείων αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία. "Για το λόγο αυτό έχουμε πρόβλημα πρώτης ύλης, ενώ φτάνουμε στο σημείο να πραγματοποιούμε εισαγωγές. Μάλιστα, η χώρα μας οδεύει προς την όγδοη θέση παγκοσμίως, όσον αφορά στην παραγωγή μαρμάρου, ενώ πριν τρία χρόνια κατείχε την δεύτερη", επισήμανε ο κ. Φιλιππίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λευκό μάρμαρο της Θάσου είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, καθώς αποτελεί μονοπωλιακό προϊόν στη διεθνή αγορά.