Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μη ανταγωνιστικό το προτεινόμενο 35ωρο ) 

H ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ

Μη ανταγωνιστικό το προτεινόμενο 35ωρο

Δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικά τη νομοθετική ρύθμιση για το 35ωρο η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, καθώς πρόκειται για κλάδο εντάσεως εργασίας, που επιπλέον αντιμετωπίζει έντονες τάσεις συρρίκνωσης. Πάντως, στην πρόσφατη σύσκεψη του δ.σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) υπογραμμίστηκε η πορεία εκσυγχρονισμού του κλάδου με την ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι η ελληνική κλωστοϋφαντουργία θα γίνει πιο ανταγωνιστική, μετά την πλήρη νομισματική ένωση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χρήση του ευρώ. Ωστόσο, το δ.σ. της ΣΕΒΚ εξέφρασε την ανησυχία του και για τον αρνητικό δείκτη παραγωγής του κλάδου πέρυσι. Εξέλιξη, που αποδίδεται στην αθρόα εισαγωγή υφασμάτων από τις ασιατικές χώρες, αλλά και από την εισαγωγή βαμβακερών νημάτων από την Τουρκία, που πέρυσι ξεπέρασε τους 10.000 τόνους έναντι 500 τόνων το 1997.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας, που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, Λευτέρης Κούρταλης, πρότεινε κατ' αρχήν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων σε 25%. Παράλληλα, ζήτησε την κατάργηση της προείσπραξης του φόρου εισοδήματος, την άμεση κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης, την επιστροφή του οφειλόμενου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις κατόπιν αυτοτελούς ελέγχου του ΦΠΑ και όχι τακτικού ελέγχου, που είναι χρονοβόρος.

Τέλος, δεδομένου του ότι η τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, κρίνεται από τον σύνδεσμο ως μη αποτελεσματική, ο κ. Κούρταλης πρότεινε το αυτόματο κλείσιμο των ανεξέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων μετά το 1992 με τον προσδιορισμό ενός συντελεστή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Την υποστήριξή του στο νομοθετικό σώμα για την αλλαγή των απαρχαιωμένων αμερικανικών τραπεζικών νόμων εξέφρασε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, μιλώντας ενώπιον της House Banking Committee.

Στην έκθεσή του σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναθεωρηθούν οι νόμοι της περιόδου της αμερικανικής ύφεσης, που εμποδίζουν τις τράπεζες, τις μεσιτικές φίρμες και τις ασφαλιστικές εταιρείες από το να μπαίνει η μία στα "χωράφια" της άλλης. Αυτό όμως, τόνισε, θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην απειληθεί η ασφάλεια του οικονομικού συστήματος.

Στην έκθεσή του ο Greenspan δεν αναφέρθηκε ούτε στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ούτε στα επιτόκια, θέματα που έκαιγαν στην κυριολεξία τα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Συμφωνία με το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι Canal Plus μελετά η εταιρεία News Corporation του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, για τη δημιουργία της μεγαλύτερης συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Financial Times", που έρχεται να λειτουργήσει προσθετικά στα δημοσιεύματα και στις φήμες που κυριολεκτικά οργιάζουν τις τελευταίες ημέρες στον ιταλικό Τύπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μέρντοχ συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Canal Plus, Πιερ Λεσκίρ, για να συζητήσουν τα κοινά συμφέροντά τους στην Ευρώπη, ενώ την Τετάρτη μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η News Corporation του Αυστραλού "βαρόνου των ΜΜΕ" κατέχει το 40% του βρετανικού δορυφορικού δικτύου Sky Broadcasting, ενώ το Canal Plus έχει συμφέροντα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Σκανδιναβία. Να σημειωθεί ότι προχθές η News Corp ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του 80% του ιταλικού καναλιού Stream, εξαιτίας των αλλαγών στη νομοθεσία όσον αφορά στις αναμεταδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων.

-Πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο έπεσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της έκθεσης για τον πληθωρισμό το τελευταίο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ κοντά στον στόχο του 2,5% αναμένεται να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια ο πληθωρισμός στη Βρετανία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα προειδοποίησε ότι η οικονομία δε θα καταφέρει πιθανότητα να αναπτυχθεί και ανέφερε ότι οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για επιβράδυνση που θα κινηθεί μεταξύ του 0,5 και 1,0% εντός του 1999. Σε τριμηνιαία βάση, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα βρίσκεται κοντά στο "μηδέν" το πρώτο μισό του χρόνου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Εντυπωσιακή πτώση σημείωσαν χθες οι μετοχές μεγάλων καπνοβιομηχανιών, μετά την απόφαση δικαστηρίου της Καλιφόρνιας να επιδικάσει αποζημίωση ύψους 50 εκατ. δολ. σε μία γυναίκα που πάσχει από καρκίνο και είχε καταθέσει αγωγή εναντίον της "Philip Morris", της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πτώση της τιμής των μετοχών πολλών καπνοβιομηχανιών απεικονίζει τους φόβους που έχει δημιουργήσει στον εν λόγω επιχειρηματικό κλάδο η υπερπροστατευτική προς τους καπνιστές αμερικανική νομοθεσία.

"Είμαι αποσβολωμένη με τη γενναία απόφαση του δικαστηρίου", δήλωσε η 53χρονη ενάγουσα, Patricia Henley, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η Henley πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων που δεν επιδέχεται εγχείρηση.

Οι ένορκοι στο ανώτερο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γυναίκα δικαιούται αποζημίωση από την εταιρεία που τη "βοήθησε" να αναπτύξει καρκίνο. Με ψήφους δέκα προς δύο το ύψος της αποζημίωσης για την ποινική ευθύνη της "Philip Morris" ορίστηκε στα 50 εκατ. δολ. ενώ η ίδια η Henley στην αγωγή της ζητούσε μόνο 15.

Το ίδιο δικαστήριο είχε αποφασίσει την Τρίτη να επιδικάσει άλλο 1,5 εκατ. δολ. στην 53χρονη γυναίκα, κάτι που είχε ως συνέπεια την πτώση κατά 7,5% των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.