Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Οικονομική είδηση

( στο στόχαστρο ο πληθωρισμός ) 

Στο στόχαστρο ο πληθωρισμός

Και ενώ το διαβατήριο για την ΟΝΕ σφραγίστηκε για άλλη μια φορά, ο πληθωρισμός αντιστέκεται κινδυνεύοντας να αποδειχτεί η μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι "Financial Times", "το πρόβλημα του πληθωρισμού κατακρεουργεί τις ελπίδες της Ελλάδας για ένταξή της στη ζώνη του ευρώ από το 2001". Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε την εβδομάδα που πέρασε να μειώσει τις τιμές σε 250 είδη διατροφής και οικιακής χρήσης μέχρι και 33%, ενώ παρόμοια πολιτική ακολουθήθηκε και στα καύσιμα.

Μάλιστα, εξετάζεται η προοπτική μείωσης της φορολογίας αυτοκινήτων, τσιγάρων, ποτών, ενώ -μόλις προχθές- το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, αποφάσισε μέχρι και τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων. Στη "Γνώμη" της "Ημερησίας" εκφράζεται η άποψη ότι: "Η μείωση αυτού του φόρου θα έχει άμεση επίδραση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφού ο ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ καλύπτει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό σημαίνει μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων, άρα μείωση -ή τουλάχιστον καθήλωση- των τιμών". Παράλληλα, γίνεται λόγος για περιορισμένες αυξήσεις αποδοχών, διατήρηση υψηλών επιτοκίων και μετρημένα δάνεια.

Όλα δείχνουν ότι η οικονομία απειλείται από μια πληθωριστική τάση. Συνεπώς, είναι ανάγκη να αναζητηθούν και να καταπολεμηθούν οι πραγματικές αιτίες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Αυτή είναι και η άποψη του "Ισότιμου" της "Ισοτιμίας". Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι κύριες αιτίες που ενισχύουν τον πληθωρισμό είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων από την υψηλή φορολογία και τις επιβαρύνσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η συνεχής τροφοδότηση της κατανάλωσης.