Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( μνημόνιο σημίτη για την "κοινωνική ευρώπη" ) 

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΤΣΑΧ

Μνημόνιο Σημίτη για την "κοινωνική Ευρώπη"

Μειώνονται κατά 180 δισ. οι έμμεσοι φόροι - Ο Γιάννος Παπαντωνίου πειστικότερος της Βάσως Παπανδρέου

ΑΘΗΝΑ.-

Με ένα μνημόνιο επτά σημείων για μια κοινωνική Ευρώπη απαντά σήμερα ο πρωθυπουργός από το Πέρτσαχ της Αυστρίας στις κριτικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του και στην αντιπολίτευση που του καταλογίζουν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο κ. Σημίτης από το βήμα της άτυπης Συνόδου Κορυφής απαντώντας στο ερώτημα "μετά την ΟΝΕ τι;" θα επιμείνει ότι μετά την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης "προέχει η ανάγκη της αντιμετώπισης των πολλαπλών και οξυμένων προβλημάτων των λαών της ΕΕ". Στο δεκασέλιδο μνημόνιό του ο κ. Σημίτης θα υπογραμμίσει την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών αλλά και την ανάγκη προώθησης μιας αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής δεν θα ληφθούν αποφάσεις, θα τεθούν απλώς τα μείζονα ζητήματα ευρωπαϊκής στρατηγικής ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αναλάβει επισήμως η κυβέρνησή του.

Χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός προήδρευσε της κυβερνητικής επιτροπής με κύριο αντικείμενο τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και τους κεντρικούς άξονες του προϋπολογισμού του '99.

"Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι απλός σύγκλισης αλλά ένταξης στην ΟΝΕ", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τους στόχους έναντι των σημαντικότερων μεγεθών που θα επιτρέψουν την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, ιδιαίτερα του πληθωρισμού. Άλλωστε ο συμμετέχων στη συνεδρίαση διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Λ. Παπαδήμας, είχε σαν κύρια αποστολή "την κοστολόγηση" των διαφόρων προτάσεων των υπουργών και την αυστηρή τήρηση των οικονομικών περιθωρίων.

Αποφασίσθηκε να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης των 180 δισ. δρχ., χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το πακέτο των συγκεκριμένων αγαθών που θα αφορά η μείωση, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει "τελεσιδικήσει" η γνωστή αντιδικία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και της υπουργού Ανάπτυξης. Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, η κ Β. Παπανδρέου δεν κατόρθωσε ούτε αυτή τη φορά να πείσει για το εφικτό της πρότασής της να μειωθεί ο ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι αποδίδεται στην κ. Παπανδρέου "αδιέξοδο πείσμα" τής εδόθη άλλη μια ευκαιρία να αναπτύξει τα επιχειρήματά της σε μια άτυπη σύσκεψη που θα συγκληθεί πιθανότατα στο μέσον της προσεχούς εβδομάδας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, της κ. Παπανδρέου, του κ. Παπαντωνίου και του κ. Παπαδήμα, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να μη θεωρεί μείζον το αντικείμενο της αντιδικίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η συμφωνία κυρίων του υπουργείου Ανάπτυξης με παραγωγικούς κλάδους έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές, ελέγχεται ως προς τα υπεσχημένα αποτελέσματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε μια "θεαματική" αύξηση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων για το '99 κατά 400 δισ. δρχ. περίπου ενώ επανέλαβε ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, σε 20 περίπου ημέρες, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου να έχει κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός.

Ο πρωθυπουργός με τη σημερινή τοποθέτησή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Πέρτσαχ αναμένεται να διευκρινίσει ακόμη περισσότερο την οικονομική του στρατηγική πέραν της ένταξης στην ΟΝΕ, που έχει ήδη εισέλθει στην τελική ευθεία.