Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( αρνητικό το οικονομικό κλίμα ) 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αρνητικό το οικονομικό κλίμα

Σταθερός, ωστόσο, ο ελληνικός δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, παρά τη γενικότερη μείωση, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πτωτική πορεία ακολούθησε ο δείκτης του οικονομικού κλίματος στις 15 χώρες-μέλη της Κοινότητας, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου έναντι του Αυγούστου. Αυτό προκύπτει από τακτική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διενεργήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων επιχειρηματιών και καταναλωτών. Ο ίδιος δείκτης κινήθηκε στο "100.2" στην Ελλάδα, έναντι του "100.8" τον Αύγουστο και του "100.9" τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν "104.2".

Παρά ταύτα, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι το Σεπτέμβριο και παρά την γενική μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης στην κοινοτική βιομηχανία, σε ορισμένες χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, παρατηρείται μια σχετική σταθερότητα. Οι άλλες κοινοτικές χώρες, όπου ο δείκτης της εμπιστοσύνης στην βιομηχανική παραγωγή εμφανίζεται σταθεροποιημένος, είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε το Σεπτέμβριο στο "5", όπως δηλαδή τον Αύγουστο και τον Ιούλιο, ενώ στην Κοινότητα ήταν "-2".

Οικοδομή και…κατανάλωση

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα της οικοδομής ήταν την ίδια περίοδο στην Ελλάδα "4", μειωμένος δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο που ήταν "10", τον Ιούλιο "14" και τον Ιούνιο "22". Την ίδια στιγμή στην Κοινότητα κινούνταν στο "-12".

Μικρή χειροτέρευση παρουσίασε τον ίδιο μήνα ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ελλάδα με "-27" (ο ίδιος δείκτης ήταν "-25" τον Αύγουστο και τον Ιούλιο), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν τον ίδιο πάντα μήνα "-5".

Όσο για το δείκτη διακύμανσης των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, κινούνταν το Σεπτέμβριο στις "1280.7" ("1525.2" τον Αύγουστο και "1587.5" τον Ιούλιο), ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν "430.6".

Η πτώση που κατέγραψε η εν λόγω έρευνα, εξηγείται, αν λάβει κανείς υπόψη του τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι διεθνείς χρηματαγορές το περασμένο καλοκαίρι.