Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( σθεναρό όχι στις εκπτώσεις ) 

ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΩΝ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σθεναρό όχι στις εκπτώσεις

Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αρνούνται να ψηφίσουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και διαμαρτύρονται με κάθοδο στην Αθήνα

"Στα λόγια", όπως όλα δείχνουν, έμεινε η συμφωνία μεταξύ Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε) και υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των νομαρχιών για το νέο έτος.

Οι νομάρχες της χώρας έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους επειδή η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ζητά από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να συντάξουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Μιλώντας χθες στη "Μ" ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις τότε στο προσεχές νομαρχιακό συμβούλιο μπορεί να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της νομαρχίας ή ακόμη και αν ψηφιστεί να μην αποσταλεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

"Έχουμε κάποια προβλήματα σε σχέση με το σχέδιο νόμου που προωθείται. Υπάρχει μειωμένη εγγραφή στον προϋπολογισμό κάποιων κονδυλίων και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί οπωσδήποτε, γιατί διαφορετικά θα βρεθούν οι νομαρχίες στη δύσκολη θέση να μην μπορούν να λειτουργήσουν" δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: "Έχουμε πει πως αν οι αποφάσεις μας -που σε ένα βαθμό τις είχαμε συμφωνήσει με τα συναρμόδια υπουργεία- δε γίνουν αποδεκτές, τότε θα αρνηθούμε όλες οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να συντάξουμε προϋπολογισμό για το 1999, με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση".

Ο προϋπολογισμός

Από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι θα διατεθούν πιστώσεις 90 δισεκατομμυρίων δραχμών, αντί των 109,8 δισεκατομμυρίων, που προκύπτουν από τις προβλέψεις του υπό ψήφιση νόμου για τα οικονομικά των νομαρχιών και των 113 δισεκατομμυρίων που διεκδικεί η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη όλους τους νομάρχες στις 7 Δεκέμβρη για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Επίσης, οι πρόεδροι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έχουν κληθεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα οικονομικά στην ολομέλεια του σώματος.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευάγγελος Κουλουμπής, υπογράμμισε πως η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της ένωσης προέβλεπε ότι τα νομαρχιακά συμβούλια δε θα πρέπει να ψηφίσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν προηγουμένως δεν ψηφιστεί ο νόμος για το θεσμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έτσι όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο Οικονομικών.

Λουκέτο στη νομαρχία;

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που ζητά τη σύνταξη ελλειμματικών προϋπολογισμών

Την έντονη αντίδρασή τους έχουν εκφράσει όλοι οι νομάρχες της χώρας, αναφορικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητείτε από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να συντάξουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι νομαρχίες αρνούνται να το κάνουν, κάτι που σημαίνει, αν υλοποιήσουν την απειλή τους, ότι από το νέο έτος υπάρχει ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο όλες οι νομαρχίες της χώρας.

Μιλώντας χθες στη "Θ" ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις τότε στο προσεχές νομαρχιακό συμβούλιο μπορεί να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της νομαρχίας ή ακόμη και αν ψηφιστεί να μην αποσταλεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

"Έχουμε κάποια προβλήματα σε σχέση με το σχέδιο νόμου που προωθείτε. Υπάρχει μειωμένη εγγραφή στον προϋπολογισμό κάποιων κονδυλίων και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί οπωσδήποτε, γιατί διαφορετικά θα βρεθούν οι νομαρχίες στη δύσκολη θέση να μην μπορούν να λειτουργήσουν" δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε: "Έχουμε πει πως αν οι αποφάσεις μας δε γίνουν αποδεκτές, που σε ένα βαθμό τις είχαμε συμφωνήσει με τα συναρμόδια υπουργεία, τότε θα αρνηθούμε όλες οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να συντάξουμε προϋπολογισμό για το 1999, με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση".

Ο προϋπολογισμός

Από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι θα διατεθούν πιστώσεις 90 δισεκατομμυρίων δραχμών, αντί των 109,8 δισεκατομμυρίων, τα οποία προκύπτουν από τις προβλέψεις του υπό ψήφιση νόμου για τα οικονομικά των νομαρχιών και των 113 δισεκατομμυρίων που διεκδικεί η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΑΕ έχει συγκαλέσει σε σύσκεψη όλους τους νομάρχες στις 7 Δεκεμβρίου, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Επίσης, οι πρόεδροι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έχουν κληθεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα οικονομικά των νομαρχιών.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευάγγελος Κουλουμπής, υπογράμμισε πως η απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της Ένωσης προέβλεπε ότι τα νομαρχιακά συμβούλια δε θα πρέπει να ψηφίσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν προηγουμένως δεν ψηφιστεί ο νόμος για το θεσμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), έτσι όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι στο 3ο ετήσιο συνέδριο της ΕΝΑΕ, που έγινε στην Αθήνα 22 και 23 Μαΐου 1998, ζητήθηκε η οικονομική αυτοδυναμία όλων των αυτοδιοικήσεων, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την αποκέντρωση της ευθύνης επιβολής, βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων.

Μέχρι όμως, να ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να γίνει πράξη η υπόσχεση της κυβέρνησης και να εκχωρηθούν οι ΚΑΠ από 1.1.1999 και να τηρηθεί η αρχική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΝΑΕ για τον προσδιορισμό των εσόδων των νομαρχιών με:

-Επιχορηγήσεις που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας, νοσηλευτικών και προνοιακών προγραμμάτων.

-Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προερχόμενους από ποσοστά σε φόρους που προσιδιάζουν στην αυτοδιοίκηση, (φόρος ακίνητης περιουσίας κτλ.) και οποίοι θα καλύπτουν τα σύνολο των λοιπών δραστηριοτήτων, των έργων και των πρωτοβουλιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και όσων οφείλονται μέχρι σήμερα.