Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( με βάση τον παλιό προϋπολογισμό ) 

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με βάση τον παλιό προϋπολογισμό

Εν αναμονή της ψήφισης του νέου νόμου για την οικονομική αυτοτέλεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η νομαρχία Θεσσαλονίκης βαδίζει προς το παρόν με στάσιμο προϋπολογισμό

Την ψήφιση του σχεδίου νόμου που αφορά στην οικονομική αυτοτέλεια των νομαρχιών περιμένουν τώρα οι υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), για να συντάξουν τον τελικό προϋπολογισμό για το έτος 1999 και να τον καταθέσουν εκ νέου στο νομαρχιακό συμβούλιο για έγκριση.

Ήδη το τμήμα προϋπολογισμού της ΝΑΘ έχει συντάξει το νέο προϋπολογισμό, με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με του περασμένου έτους, στον οποίο όμως συμπεριλαμβάνονται μόνο οι επιχορηγήσεις, αφού αναμένεται η έγκριση του νομοσχεδίου για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Πάντως, όπως εκτίμησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, Κώστας Παπαδόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, περίπου εντός δέκα ημερών θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οπότε στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει και η τελική έγκριση του προϋπολογισμού της νομαρχίας.

"Όλες οι κινήσεις του υπουργείου δείχνουν πως το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί. Αυτό διαφαίνεται και από τον τρόπο που συντάχθηκε ο νέος προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, ακόμη και αν καθυστερήσει η ψήφιση, οι υπηρεσίες της νομαρχίας φαίνεται πως δε θα επηρεαστούν, αφού σύμφωνα με ειδική διάταξη τους δίνεται το δικαίωμα να δουλεύουν έως και τρεις μήνες, κατά τη νέα χρονιά, με βάση τον παλιό προϋπολογισμό.

Μάλιστα η κατανομή των κονδυλίων θα υπολογίζεται με τα δωδεκατημόρια, δηλαδή για ένα μήνα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν δαπάνες σε ποσοστό 1/12 του γενικού συνόλου του προϋπολογισμού.

Αυτό όμως που εκτιμούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι είναι ότι κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια.

Τα οικονομικά

Εκτός όμως από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου για τους ΚΑΠ, "σημείο" αιχμής μεταξύ Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και υπουργείου Οικονομικών αποτέλεσε και η ελλιπής εγγραφή κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό για τις νομαρχίες.

Πάντως, όπως είπε ο νομάρχης, έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

"Έχουμε κάνει κάποια συζήτηση σαν ΕΝΑΕ με το υπουργείο και έχουν δοθεί και οι απαντήσεις τις οποίες θα εκτιμήσουμε ώστε να δούμε και την πορεία των ενεργειών", υπογράμμισε ο νομάρχης και κατέληξε λέγοντας πως το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ την προσεχή Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.