Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( οκτώ μήνες φυλάκιση σε δικηγόρο :: 9/2/2006 22:26:37) 

Οκτώ μήνες φυλάκιση σε δικηγόρο

Στο εκλογικό τμήμα που προσήλθε ως δικαστική αντιπρόσωπος το 2004, η εφορευτική επιτροπή δεν υπέγραψε το πρακτικό

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο Ροδόπης εν ενεργεία δικηγόρος της Ορεστιάδας επειδή στο εκλογικό τμήμα που προσήλθε ως δικαστική αντιπρόσωπος στις εκλογές του 2004 τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αποχώρησαν χωρίς να υπογράψουν το πρακτικό.

Τι λέει ο δικηγορικός σύλλογος

"Οι εκλογές έγιναν κανονικά, δεν υπήρξε κανένα παράπονο και καμία καταγγελία", δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής και κάνει λόγο για κύμα αυτεπάγγελτης "δίωξης" που έχει εξαπολύσει η εισαγγελική αρχή στέλνοντας στο εδώλιο δεκάδες μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Εκτός από την καταδίκη της δικηγόρου, το τριμελές πλημμελειοδικείο Ροδόπης καταδικάζει μέλη της εφορευτικής επιτροπής, απλούς πολίτες, με τέσσερις, πέντε και επτά μήνες φυλάκισης γιατί δεν προσήλθαν στην τελευταία εκλογική διαδικασία ή προσήλθαν με καθυστέρηση. "Το παράδοξο είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά προέδρου εφορευτικής επιτροπής ότι δεν πήγε κάτι καλά στην εκλογική διαδικασία", δηλώνει ο κ. Πεταλωτής, εξηγώντας πως αυτεπάγγελτα από την εισαγγελία Ροδόπης ξεκίνησε έλεγχος των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών, χωρίς να υπάρχει καταγγελία ή πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να βρίσκονται κατηγορούμενοι ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "το θέμα προβληματίζει το νομικό κόσμο. Η εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να σκιάζεται από τέτοιου είδους καταδίκες, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαστικότητα και επιείκεια". Και προσθέτει: "Τέτοιου είδους ποινικές καταδίκες είναι ανεπίτρεπτες. Πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο το πνεύμα και το νόημα της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες είτε ως μέλη εφορευτικών επιτροπών είτε ως εκλογείς, ως απλοί ψηφοφόροι".

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, "ίσως οι ποινικές αυτές καταδίκες να κλονίσουν τη θέση του δικηγόρου ως δικαστικού αντιπροσώπου". Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα τρομοκράτησης στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αφού, όπως εκτιμά, "σε λίγο όλοι θα δηλώνουν κολλήματα και δεν θα υπάρχουν επιτροπές για τις εκλογές".

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ