Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης της Εταιρείας Αξιοποίησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (γνωστή ως υπόθεση Τάνη) για τις 23 Νοεμβρίου 2006 αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα, το εφετείο Θράκης. Το δικαστήριο έκρινε πως για την εκδίκαση της υπόθεσης απαιτείται η κινητοποίηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου να συλληφθούν και να εκδοθούν στη χώρα μας οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Σύμφωνα με υπόμνημα που κατέθεσαν στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση, ο Κωνσταντίνος Τάνης, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία, εξακολουθεί να υλοποιεί προγράμματα, ενώ έχει λάβει τη σουηδική υπηκοότητα. Φέρεται να διαφημίζει τις υπηρεσίες της εταιρείας του στο Διαδίκτυο, υποσχόμενος τη σίγουρη εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την τάχιστη υλοποίησή τους.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 1991, οπότε αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκπαιδευτικού σεμιναρίου από την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του ΔΠΘ με εισήγηση του τότε διευθύνοντα συμβούλου Δημήτρη Παναγιωτακόπουλου. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων και ενώ τα σχετικά προγράμματα βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη, οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας διαπίστωσαν πως οι φάκελοι δεν ήταν "ικανοποιητικά τακτοποιημένοι". Με έκπληξη διαπίστωσαν πως η εγγυητική επιστολή που είχε κατατεθεί ήταν πλαστή, καθώς και ότι ορισμένα σεμινάρια, που κόστισαν 470 εκατ. δραχμές, είχαν τιμολογηθεί και χρεωθεί με περισσότερο από ένα δισ. δραχμές.

Από τους συνολικά δεκατέσσερις κατηγορούμενους, τρεις (ο Κωνσταντίνος Τάνης, η αδερφή του Δήμητρα Βιτάσκου, ιδιοκτήτες ΙΕΚ στην Αθήνα που υλοποιούσε τα σεμινάρια, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του ΔΠΘ Ιωάννης Χατζησάββας) φυγοδίκησαν.

Η έκδοση από τη Σουηδία

Η έκδοση του Κ. Τάνη από τις αρχές της Σουηδίας αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση με τους τρεις καταδικασθέντες (υπαλλήλους της εταιρείας του Τάνη) και τους οκτώ αθωωθέντες (μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρύτανης Ε. Γαλούσης), οι οποίοι περιμένουν με έκδηλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης.

"Οι αρμόδιες αρχές της Σουηδίας έχουν στη διάθεσή τους τη διεύθυνση, το νέο όνομα του Κ. Τάνη και μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κώλυμα για τη σύλληψη και την έκδοσή του", δήλωσε στη "Μ" η δικηγόρος Χαρούλα Καλή, προσθέτοντας πως ο φυγόδικος τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια συνέχισε να αναλαμβάνει και να υλοποιεί προγράμματα της Ε.Ε.