Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( τα δύο πρόσωπα της τουρκίας :: 14/2/2006 21:02:15) 

Το εξώφυλλο του περιοδικού "Πενγκουέν" που δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα με τη μορφή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Ο γελοιογράφος δικαιώθηκε στο δικαστήριο.

Νόμιμη η σάτιρα Ερντογάν, αλλά δικάζονται καθηγητές υπέρμαχοι μειονοτήτων

Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας

Δύο Τούρκοι πανεπιστημιακοί δικάζονται σήμερα στην Άγκυρα διότι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία. Η κατηγορία που τους βαρύνει, "προσβολή της τουρκικής ταυτότητας", επισύρει ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνων. Την ίδια ώρα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δικαίωσε γελοιογράφο, τη δίωξη του οποίου ζητούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει αγωγή για δυσφήμηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος του σατιρικού περιοδικού "Πενγκουέν" (πιγκουΐνος), το οποίο δημοσίευσε γελοιογραφία του πρωθυπουργού, στην οποία ο κ. Ερντογάν παρουσιαζόταν με τη μορφή διάφορων ζώων.

Οι συνήγοροι του Ερντογάν ζητούσαν ως αποζημίωση ποσό αντίστοιχο με 30.000 ευρώ με το επιχείρημα ότι οι οκτώ γελοιογραφίες στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού "Πενγκουέν" ήταν δυσφημηστικές.

Το περιοδικό δημοσίευσε οκτώ γελοιογραφίες με το κεφάλι του πρωθυπουργού σε μία μαϊμού, έναν ελέφαντα, μία καμηλοπάρδαλη, ένα φίδι, μία αγελάδα, μία πάπια, ένα βάτραχο και μία καμήλα.

Αφού το δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ερντογάν και του περιοδικού, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Είχε προηγηθεί απόφαση εφετείου, με την οποία είχε απορριφθεί άλλη αγωγή για δυσφήμηση που είχε καταθέσει ο Ερντογάν κατά του "Πενγκουέν" σχετικά με μία γελοιογραφία που παρουσίαζε τον πρωθυπουργό με τη μορφή ενός άλλου ζώου.

Αντίφαση

Την ώρα όμως που η τουρκική δικαιοσύνη επιδεικνύει "ευρωπαϊκή" τόλμη έναντι της εξουσίας, μια άλλη υπόθεση δείχνει τα όρια του τουρκικού εξευρωπαϊσμού.

Δύο Τούρκοι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές Μπασκίν Οράν και Ιμπραχίμ Καμπόγλου, δικάζονται σήμερα στην Άγκυρα διότι εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Οι δύο κατηγορούμενοι μετείχαν σε ένα συμβούλιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το οποίο υπάγεται στις υπηρεσίες παρά τω πρωθυπουργώ και συντάσσει εισηγήσεις για την κυβέρνηση.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Γιατί προκάλεσε αντιδράσεις

Η επίμαχη εισήγηση, η οποία υποβλήθηκε στη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του συμβουλίου λόγω της επέμβασης εθνικιστικών στοιχείων τον Οκτώβριο του 2004, έχει προκαλέσει παθιασμένες συζητήσεις και αντεγκλήσεις στην Τουρκία. Ο συντάκτης του Μπασκίν Οράν και ο πρόεδρος της επιτροπής Ιμπραχίμ Καμπόγλου παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη και το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. Ειδικότερα η επίμαχη εισήγηση προβλέπει συνταγματικές και νομοθετικές αλλαγές υπέρ των μειονοτήτων, αλλαγές οι οποίες προστέθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε ήδη η τουρκική εθνοσυνέλευση, ευθυγραμμιζόμενη με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηρίζει επίσης "παρανοϊκούς" τους φόβους ότι η χορήγηση περισσότερων δικαιωμάτων στις μειονότητες, και ειδικότερα στους Κούρδους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διαίρεση της χώρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει έντονη ανησυχία για τη δίωξη των δύο πανεπιστημιακών και καλεί τις τουρκικές αρχές "να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλισθεί ο σεβασμός της ελευθερίας έκφρασης" στην Τουρκία.