Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( δίκη "17ν": εισαγγελική εισήγηση απόρριψης των ενστάσεων :: 31/1/2006 22:16:01) 

Δίκη "17Ν": Εισαγγελική εισήγηση απόρριψης των ενστάσεων

Να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις της υπεράσπισης για ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών, που έδωσαν στην αστυνομία οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη", εισηγήθηκε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στον Κορυδαλλό, η εισαγγελέας της έδρας, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η ίδια επιφυλάχτηκε ωστόσο για το θέμα των βασανιστηρίων που, όπως καταγγέλλουν, υπέστησαν οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να ομολογήσουν, υποστηρίζοντας ότι για να υποβάλει την πρότασή της θα πρέπει προηγουμένως να αναγνωστεί το σχετικό αποδεικτικό υλικό από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και συγκεκριμένα το πόρισμα της ΕΔΕ που αφορά τις συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" αλλά και τις καταθέσεις των γιατρών, των νοσηλευτών και των συγγενών των κατηγορουμένων.

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθούν όλες οι ενστάσεις για ακύρωση της προδικασίας, εξαιτίας δικονομικών παραβάσεων που επικαλέστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και με την αγόρευσή της αντέκρουσε κάθε ένσταση ξεχωριστά. Όπως υποστήριξε η εισαγγελέας, δεν μπορεί οι κατηγορούμενοι να ξεγελάστηκαν από την αστυνομία, διότι ήταν έμπειροι στη συνωμοτικότητα και στην παρανομία.

Η συγκεκριμένη άποψη της κυρίας Κουτζαμάνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ, η οποία κατηγόρησε την εισαγγελέα ότι έχει καταλήξει ήδη σε απόφαση για τους κατηγορούμενους. Η κυρία Κούρτοβικ επιφυλάχτηκε να υποβάλει αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως, κατηγορώντας τη για μεροληψία.