Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( στη λάρισα η δίκη του βαβύλη :: 7/2/2006 19:03:30) 

Στη Λάρισα η δίκη του Βαβύλη

Θα μεταχθεί στη θεσσαλική πρωτεύουσα για να δικαστεί για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, αφού έρθει στην Ελλάδα

Στη Λάρισα αναμένεται να μεταχθεί σε εύθετο χρονικό διάστημα ο Απόστολος Βαβύλης μετά τη συγκατάνευση των ιταλικών αρχών για την έκδοσή του. Η έλευση Βαβύλη στη θεσσαλική πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας Ευάγγελος Κατσής για πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Κύκλοι των δικαστηρίων της Λάρισας εκτιμούσαν χθες ότι, μετά τη μεταφορά του Βαβύλη από τις φυλακές της Μπολόνιας στις φυλακές Κορυδαλλού, κατά πάσα πιθανότητα θα σταλεί το σχετικό κλητήριο θέσπισμα από την εισαγγελία στον κατηγορούμενο, προκειμένου να μεταχθεί στη Λάρισα και να δικαστεί ενώπιον του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Ο Βαβύλης, ως γνωστόν, είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκατριών χρόνων από την ελληνική δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό για ναρκωτικά, αλλά σε δεύτερο βαθμό του επιβλήθηκε η ίδια ποινή με αναστολή, με το σκεπτικό ότι είχε συνεργαστεί με τις διωκτικές αρχές, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια που ο Βαβύλης βρισκόταν στη φυλακή, φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά. Έτσι, οι λογαριασμοί του με τη δικαιοσύνη παραμένουν ανοιχτοί, αφού στη δίκη που είχε οριστεί να διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 1994 στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Λάρισας ο ίδιος δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί η υπόθεσή του από τους τρεις συγκατηγορουμένους του.

Οσον αφορά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Απ. Βαβύλης αυτές αφορούν την πώληση άγνωστης ποσότητας ηρωίνης στο Βόλο από τον Ιανουάριο του 1988 μέχρι τον Οκτώβριο του 1991 σε ένα άτομο που στη συνέχεια απεβίωσε. Τον Οκτώβριο του 1991 φέρεται να πούλησε στο ίδιο άτομο ηρωίνη βάρους 10 γραμμαρίων έναντι 150.000 δρχ., ενώ στη δράση του Βαβύλη περιλαμβάνεται και η πώληση ηρωίνης μέσα στις φυλακές Βόλου σε συγκατηγορούμενό του από το Φεβρουάριο του 1988 μέχρι τον Ιανουάριο του 1991. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο του 1991 ο Βαβύλης φέρεται να πούλησε δεκαπέντε φορές ηρωίνη στον συγκατηγορούμενό του, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 1991 κατηγορείται ότι πούλησε άλλες τρεις φορές ηρωίνη σε τρίτο συγκατηγορούμενό του. Το πρώτο διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στην Ιταλία από την Ιντερπόλ το Μάιο του 1994 βάσει απόφασης που είχε εκδοθεί από το δικαστήριο της Βενετίας και τον καταδίκαζε ερήμην σε κάθειρξη επτά χρόνων για διακίνηση 1.800 γραμμαρίων ηρωίνης.

Στην Ελλάδα, εκτός από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης Βαβύλη από τον κ. Κατσή, έχει εκδοθεί προγενέστερο ένταλμα από την εισαγγελία Αθηνών, αφού έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για αδικήματα όπως παραβίαση μυστικών πολιτείας, απάτη, πλαστογραφία μετά χρήσεως κ.ά.

Ι.Χ. ΓΙΑΤΣΙΟΣ