Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αρχίζει αύριο στο Χιούστον η δίκη των δύο πρώην διευθυντικών στελεχών του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού της Ένρον, που η κατάρρευσή της πριν από τέσσερα χρόνια εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη "σκιά" της στην αμερικανική πολιτικοοικονομική σκηνή.

Αρχίζει από σήμερα η χαρακτηρισμένη ως "δίκη του αιώνα" των Κέν Λέι και Τζέφρι Σκίλιγκ, των δύο πρώην διευθυντικών στελεχών της Ένρον, που βρίσκονταν στο τιμόνι της εταιρείας ενέργειας και επενδύσεων του Τέξας για μεγάλο μέρος της ζωής της πριν από την κατάρρευσή της στα τέλη του 2001, υπό το βάρος κατηγοριών για τεραστίου μεγέθους απάτες. Κορυφαίοι εισαγγελείς και οι πιο ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι προετοιμάζονταν εντατικά όλο το προηγούμενο διάστημα για τη συγκεκριμένη δίκη που θεωρείται πολύ περισσότερο από μία απλή δίκη οικονομικού ενδιαφέροντος, καθώς χτυπά την "καρδιά" του αμερικανικού συστήματος και δεν άφησε "απ' έξω" ούτε και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του -μεταξύ αυτών και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι- φέρεται να είχαν σχέση με τον πρόεδρό της Ένρον, Κένεθ Λέι. Η εταιρεία είχε μάλιστα χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων. Ο Λέι, 63 χρόνων, και ο Σκίλιγκ, 52 χρόνων, ήταν επικεφαλής της Ένρον κατά την ανοδική πορεία της ως τη θέση της έβδομης μεγαλύτερης εταιρείας των ΗΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου μέχρι τη χρεοκοπία και το οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και αποτέλεσε πλήγμα για την κυβέρνηση Μπους.

Μία δίκη με πρωταγωνιστές εκτός των προαναφερόμενων και του οικονομικού διευθυντή Άντι Φάστοου, ο οποίος έχει αποδεχθεί την ευθύνη, αλλά αποτελεί και τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας κατά των άλλων δύο, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, αναμένεται να δηλώσουν αθώοι.

Χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου στο κέντρο του Χιούστον αναμενόταν να επιλεγούν -από μια ομάδα 100 πιθανών ενόρκων - 12 ένορκοι και τέσσερις αναπληρωματικοί, οι οποίοι θα ανακοινώσουν και την ετυμηγορία στη δίκη, που εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες.

Μαζί οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πάνω από δύο δωδεκάδες κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία. Κατηγορούνται ότι είπαν ψέματα σε επενδυτές για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ενώ οι ίδιοι πλούτισαν πουλώντας μετοχές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολιτικοοικονομική διαπλοκή

Η υπόθεση της κατάρρευσης του ενεργειακού κολοσσού Ένρον δεν αποτελεί ένα απλό χρηματιστηριακό σκάνδαλο. Παρ' όλες τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου τότε, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για οικονομική υπόθεση και όχι για πολιτικό σκάνδαλο, τα ματιά της κοινής γνώμης βρίσκονται στραμμένα στο Χιούστον, περιμένοντας να δουν την εξέλιξη της δίκης. Δεν είναι μονάχα οι 4.000 που έχασαν τη δουλειά τους, οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονταν στο Τέξας, αλλά και οι χιλιάδες επενδυτές της μετοχής που είδαν μέσα σε μία ημέρα τα χρήματά τους και τις οικονομίες μιας ζωής να εξανεμίζονται. Όπως αναφέρεται, αφορά το σύνολο του αμερικανικού πολιτικοοικονομικού συστήματος που εξέθρεψε και εξακολουθεί να εκτρέφει τέτοιες εταιρείες. Με εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο αυτό κυβερνητικά στελέχη, μεγάλες τράπεζες, χρηματιστηριακούς αναλυτές και ειδικευμένους δημοσιογράφους, που ο καθένας από αυτούς είχε τη δική του συμμετοχή στο σκάνδαλο της Ένρον. Όπως σημειώνεται, ωστόσο, δεν θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο άντρες -οι οποίοι θα δικαστούν μαζί με τον αρχιλογιστή της εταιρείας- θα καταδικαστούν.