Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( 18μηνη "καμπάνα" σε ομογενή γιατρό :: 9/1/2006 22:00:53) 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ

18μηνη "καμπάνα" σε ομογενή γιατρό

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε χθες το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε μία γιατρό, η οποία κατηγορείται ότι χορηγούσε ψευδείς βεβαιώσεις σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τις οποίες στη συνέχεια εκείνοι τις χρησιμοποιούσαν για να εισπράττουν επιδόματα από την Πρόνοια.

Η γιατρός μέχρι τον Αύγουστο του 2002 απασχολούνταν ως ειδικευόμενη στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου του ΙΚΑ "Παναγία" στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χορηγούσε ψευδείς βεβαιώσεις σε ασφαλισμένους, από τις οποίες προέκυπτε ότι εισήχθησαν στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου και υποβλήθηκαν σε διάφορες επεμβάσεις, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο καθένας. Από τις ίδιες βεβαιώσεις προέκυπτε ποσοστό αναπηρίας για καθέναν από τους ασθενείς, που δικαιολογούσε την είσπραξη ειδικών επιδομάτων από την Πρόνοια.

Η ειδικευόμενη γιατρός, όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι που έλαβαν βεβαιώσεις από την ίδια, ήταν ομογενείς που παλιννόστησαν στην Ελλάδα από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Στη διάρκεια της δίκης, που έγινε χθες, οι περισσότεροι από όσους χρησιμοποίησαν τις ψευδείς βεβαιώσεις (περίπου 25 άτομα) ανέφεραν πως δεν γνώριζαν ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Οι περισσότεροι είπαν επίσης ότι απευθύνθηκαν στη συγκεκριμένη γιατρό διότι γνώριζε ρωσικά και μπορούσαν να συνεννοηθούν μαζί της.

Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί ότι σχεδόν όλοι οι ασφαλισμένοι που προμηθεύτηκαν τις ψευδείς βεβαιώσεις αντιμετώπιζαν πράγματι σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν τους επέτρεπαν να εργαστούν, και μάλιστα λάμβαναν αντίστοιχα ειδικά επιδόματα πριν να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα.

Όπως αποδείχτηκε όμως, κανείς δεν είχε εισαχθεί και δεν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο "Παναγία" του ΙΚΑ, γεγονός που καθιστούσε ψευδείς όλες τις βεβαιώσεις που τους είχε χορηγήσει η ειδικευόμενη γιατρός.

Έτσι η γιατρός κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, ενώ ποινές φυλάκισης τριών μηνών επιβλήθηκαν σε όλους τους ασφαλισμένους που χρησιμοποίησαν τις ψευδείς βεβαιώσεις.