Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( παραδικαστικο :: 16/1/2006 19:36:37) 

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ

Άρχισε η απολογία Γιοσάκη

Ενώπιον του εφέτη ανακριτή Γ. Σίδερη βρέθηκε χθες ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, προκειμένου να απολογηθεί για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Ο Γιοσάκης, που κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απάτη κατ' εξακολούθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, απόπειρα απάτης, δωροδοκία, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και σύσταση και συμμορία, κατέθεσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα εξήντα σελίδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνηγόρων υπεράσπισής του, η απολογία του για όλο το κατηγορητήριο των 49 σελίδων θα διαρκέσει μέρες και ο κατηγορούμενος φέρεται αποφασισμένος να παλέψει με κάθε τρόπο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αναμένεται να μιλήσει για τις σχέσεις του με τους προφυλακισμένους δικηγόρους Σ. Κεχαγιόγλου και Γ. Νικολακόπουλο, για την Αντωνία Ηλία, αλλά και για πρόσωπα μέσα από τον εκκλησιαστικό χώρο.

Επίσης προτίθεται να υποβάλει ενστάσεις και δικονομικά αιτήματα πριν απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή και του εισαγγελέα, που θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή του ή όχι, σε σχέση με την ερευνούμενη υπόθεση.

Υπόθεση Βαληνάκη

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σταθερή παραμένει η κάλυψη στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη μετά τις καταγγελίες του αρχιμανδρίτη για την εμπλοκή της συζύγου του Χριστίνας στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως «η ΝΔ σεβόταν και σέβεται τη δικαιοσύνη. Καλούμε όλα τα κόμματα να επιδείξουν τον αντίστοιχο σεβασμό προς τη δικαιοσύνη, η οποία πρέπει ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «οποιεσδήποτε εικοτολογίες εδράζονται σε πληροφορίες» δεν τον βρίσκουν σύμφωνο. Παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει πολιτικό θέμα εις βάρος του κ. Βαληνάκη».

Χιονοθύελλα εξελίξεων σε ό,τι αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα προέβλεψε χθες το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «είναι καλό να απαντήσει πολιτικά στο ζήτημα όσο γίνεται πιο γρήγορα».

«Είναι υπεροψία από πλευράς κυβερνητικού εκπροσώπου να συνιστά σεβασμό για τη δικαιοσύνη στα άλλα κόμματα, μετά από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη», δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.