Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( επανεξετάζουν την "αυτοκτονία" του στελέχους της βόνταφον :: 5/2/2006 23:02:26) 

Επανεξετάζουν την "αυτοκτονία" του στελέχους της Βόνταφον

Στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου η δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές

Σε επανεξέταση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με την περίεργη υπόθεση "αυτοκτονίας" του 39χρονου στελέχους της Βόνταφον Κώστα Τσαλικίδη τις ημέρες που αποκαλύφθηκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα προχωρήσει η εισαγγελία Αθηνών. Και αυτό διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα το ενδεχόμενο ο θάνατος του 39χρονου να σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση.

Τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές, βάσει της οποίας ο θάνατος του 39χρονου αποδόθηκε σε αυτοκτονία, παρέλαβε η εισαγγελέας πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.

Χθες οι γονείς του άτυχου άντρα εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος του 39χρονου δεν είναι άσχετος με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και ανέθεσαν την υπόθεση σε δικηγόρο, προκειμένου να υποβληθεί μήνυση -κατά αγνώστου αρχικά- για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

"Έστω και καθυστερημένα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο Τσαλικίδης γνώριζε για την υπόθεση της υποκλοπής", δήλωσε χθες ο δικηγόρος της οικογένειας Θεμιστοκλής Σοφός. "Καμία αυτοκτονία δεν είναι απλή. Πρέπει να ερευνηθεί εάν υπήρξε συμμετοχή άλλου προσώπου σε αυτή και τι είδους συμμετοχή", είπε ο κ. Σοφός και επισήμανε πως "υπάρχουν περιπτώσεις αυτοκτονίας που τελούνται κατόπιν πιέσεων".

Επιπλέον ο κ. Σοφός διευκρίνισε ότι θα ζητήσει από τις διωκτικές αρχές να ελεγχθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του 39χρονου, ενώ άφησε υπόνοιες να σημειώθηκε αλλοίωση ή και διαγραφή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κώστα Τσαλικίδη.

Ο 39χρονος ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, απόφοιτος του πολυτεχνείου, και είχε εξειδίκευση στα συστήματα τηλεφωνίας. Απασχολούνταν στη Βόνταφον από το 1995 και κατείχε υψηλόβαθμη θέση.

Στις 9 Μαρτίου 2005, δηλαδή ένα εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που η Βόνταφον αντιλήφθηκε την υποκλοπή και μία μέρα πριν ενημερωθεί σχετικά η κυβέρνηση, ο 39χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό. Η αστυνομία διερεύνησε την υπόθεση και τον Ιούνιο του 2005 έκλεισε τη δικογραφία αποφαινόμενη "αυτοκτονία".

Άτομα από το στενό περιβάλλον του Κώστα Τσαλικίδη ανέφεραν πως δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει. Ορισμένοι θυμήθηκαν ότι λίγες μέρες πριν από το θάνατό του ανέφερε ότι πιεζόταν πολύ στο χώρο της δουλειάς του, χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες. Οι γονείς του εμφανίζονται να αποδίδουν από την πρώτη στιγμή ευθύνες στην Βόνταφον για το θάνατο του 39χρονου.

Απάντηση της Βόνταφον

Η εταιρεία αποκλείει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ του θανάτου του 39χρονου και της υπόθεσης των υποκλοπών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Βόνταφον, κ. Κορωνιάς, εμφανίζεται να επισημαίνει ότι ο ίδιος ανέφερε προφορικά το γεγονός της αυτοκτονίας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Λινό, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει πως δεν έχει τίποτε να κρύψει. Ωστόσο το ίδιο στοιχείο, δηλαδή το γεγονός ότι η αυτοκτονία αναφέρθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αποδεικνύει ότι ενδεχομένως να μην πρόκειται για άσχετο γεγονός.

Πέρα από το θέμα της "αυτοκτονίας" του 39χρονου υπαλλήλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Βόνταφον, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", διευκρίνισε ότι όλα τα στοιχεία για την κατάσταση του δικτύου της εταιρείας κατά το χρόνο που γίνονταν οι παρακολουθήσεις διασώθηκαν στο ακέραιο και παραδόθηκαν στις διωκτικές αρχές.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο έδωσε εντολή να απομονωθεί το λογισμικό με το οποίο γίνονταν οι παρακολουθήσεις, αποκλείοντας έτσι μία από τις πιθανότητες εντοπισμού των δραστών, ο κ. Κορωνιάς απάντησε ότι "η Βόνταφον όφειλε να ενεργήσει ακαριαία και να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των πελατών της, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα παρανομούσε".

Σχετικά με την προέλευση του λογισμικού, με το οποίο έγινε η παρακολούθηση, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι αποτελούσε "ξένο σώμα", ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να συμμετείχαν στις υποκλοπές πρόσωπα μέσα από τη Βόνταφον, απάντησε ότι όσα στοιχεία είχε στη διάθεσή του τα παρέδωσε στις αρχές, για να τα διερευνήσουν.