Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( εισαγγελέας για το μακελειό :: 3/1/2006 21:32:04) 

Τα ερωτηματικά που προέκυψαν σχετικά με το μακελειό στα Τρίκαλα και την αυτοκτονία του Ρώσου κακοποιού προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο Δ. Λινός ζητά από τις εισαγγελίες Ιωαννίνων και Τρικάλων να ερευνήσουν τις συνθήκες μεταγωγής

Εισαγγελέας για το μακελειό

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού προκάλεσε το μακελειό στην ορεινή περιοχή της Τρυγώνας στην Καλαμπάκα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς και οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα τον 23χρονο Ρώσο κακοποιό Μαξίμ Ζελίν.

Ο κ. Λινός με επείγον έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Ιωαννίνων Θεοφάνη Λιούτα αλλά και προς την εισαγγελέα Τρικάλων Ελένη Κονταξή ζητά τη διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης για να εξακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η μεταγωγή των τριών κρατουμένων από τις φυλακές Ιωαννίνων.

Ποιοι θα κληθούν

Ο εισαγγελέας Ιωαννίνων αναμένεται να καλέσει τις επόμενες μέρες για κατάθεση όσους εμπλέκονται στη μεταγωγή των τριών κρατουμένων και καταρχήν τους επικεφαλής του τμήματος Μεταγωγών, τον διοικητή Σταύρο Πανταζή και τον αξιωματικό υπηρεσίας που είχε βάρδια το πρωί της περασμένης Παρασκευής Λάμπρο Τραγουδάρα, οι οποίοι ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την ηγεσία της αστυνομίας. Για να δώσει κατάθεση αναμένεται να κληθεί επίσης ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων, ο οποίος λίγες ώρες μετά το αιματηρό επεισόδιο κατάγγειλε δημόσια σοβαρές ελλείψεις και συνεχείς παραβιάσεις κανονισμών ασφαλείας στο τμήμα μεταγωγών Ιωαννίνων.

Από το γραφείο της εισαγγελίας Τρικάλων αναμένεται να περάσουν οι επικεφαλής των ερευνών που ακολούθησαν την αιματηρή απόδραση για τον εντοπισμό των δραπετών.

Και αυτό διότι στην εντολή του για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ο κ. Λινός ζητάει ρητά να ερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν τον 23χρονο Ρώσο κακοποιό Μαξίμ Ζελίν στην αυτοκτονία μετά τη δολοφονία των δύο αστυνομικών που τον συνόδευαν κατά τη διάρκεια της μεταγωγής μαζί με τους δύο Αλβανούς συγκρατούμενους του.

Το πτώμα του 23χρονου Ρώσου, ως γνωστόν, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στον ποταμό Μαλακασιώτη, παραπόταμο του Πηνειού ποταμού, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο όπου εκτέλεσε τους δύο αστυνομικούς όταν απέδρασε.

Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Ρουμπίνη Λεονταρή, που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, δήλωσε και χθες προβληματισμένη για το κλίμα δυσπιστίας που υπήρξε από μερίδα των μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της υπόθεσης, δηλώνοντας 100% σίγουρη πως ο Ρώσος κακοποιός αυτοκτόνησε. Ο 17χρονος Αλβανός Ιλμί Ντάντα, που δραπέτευσε με τον Ρώσο κακοποιό μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς και συνελήφθη πρώτος, εξακολουθεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος στην Παθολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, όπου θα παραμείνει για ακόμη δύο ημέρες.

ΠΑΣΟΚ: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες

«Προφανώς και δεν κλείνει αυτή η υπόθεση με την αυτοκτονία του Ρώσου δραπέτη Μαξίμ Ζελίν», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την αιματηρή απόδραση μόνον ο διοικητής και ο υποδιοικητής του τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, υπάρχει ένα συνολικότερο πρόβλημα με τη λειτουργία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ, όπως πρόσθεσε, σε πολιτικό επίπεδο «έχουμε έναν εξαφανισμένο υπουργό Δημόσιας Τάξης και έναν εξαφανισμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο… Τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών δεν αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο 'λούφα και παραλλαγή'», κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ι.Χ. ΓΙΑΤΣΙΟΣ