Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Νεκρολογία

( ο δικαστής του λαού ) 

Ο δικαστής του λαού

"Θέλω να με θυμούνται για τα καλά έργα μου". Τη φράση αυτή είχε διαλέξει ο Βρετανός δικαστής, λόρδος Ντένιγκ, για να γραφτεί στην επιτύμβια πλάκα μετά το θάνατό του. Ο Ντένιγκ, ένας από τους διασημότερους δικαστές του αιώνα για το αγγλοσαξωνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, πέθανε χθες, έξι εβδομάδες μετά τα 100ά γενέθλιά του και αφού υπηρέτησε επί 38 χρόνια τη δικαιοσύνη. Το προσωνύμιό του, "δικαστής του λαού", το οφείλει τόσο στην καταγωγή του όσο και στις αποφάσεις που εξέδωσε ως δικαστής.

Ο Άλφρεντ Τόμσον Ντένιγκ γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1899 στο Χάμσιρ της νότιας Αγγλίας και ήταν ένα από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας βιοπαλαιστών. Ο "Τομ", όπως τον αποκαλούσαν, κατάφερε να σπουδάσει με υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Εισήλθε στη δικηγορία το 1923 και μετά περίπου 20 χρόνια ήταν ήδη ο "δικαστής-μωρό", όπως τον φώναζαν λόγω του νεαρού της ηλικίας για τα δεδομένα της Αγγλίας. Έπειτα από μια γρήγορη προαγωγή σε εφέτη έφτασε το 1957 στο ανώτατο αξίωμα του λόρδου δικαστή. Η Βουλή των Λόρδων, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, δεν κατάφερε να κρατήσει για πολύ τον φιλόδοξο και εργασιομανή δικαστή και το 1962 αποφάσισε να παραιτηθεί και να γυρίσει στη κατώτερη θέση του προϊσταμένου της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης.

Στα 20 χρόνια που έμεινε στη θέση αυτή, ο λόρδος Ντένιγκ, κατάφερε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγγλική νομολογία εκσυγχρονίζοντας και προσαρμόζοντας την πολλές φορές απηρχαιωμένη νομοθεσία στις απαιτήσεις του 20ου αιώνα. Έλαβε ιστορικές αποφάσεις, δημιουργώντας δεδικασμένο, σε τομείς όπως η ισότητα των δύο φύλων, η προστασία του καταναλωτή και του πολίτη εν γένει και η θέση των κοινοτικών κανόνων δικαίου στο βρετανικό δικαιϊκό σύστημα. "Το κοινοβούλιο αργεί πολύ", έλεγε. "Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να αλλάξει ένας κακός νόμος με τη θέσπιση ενός καινούργιου".

Το 1963 απέκτησε διεθνή φήμη ως προϊστάμενος των ανακρίσεων για το σκάνδαλο Προφιούμο. Η έκθεσή του μετά το πέρας των ανακρίσεων, έγινε μπεστ σέλερ στη Βρετανία πουλώντας περισσότερα από 100.000 αντίτυπα, και ο ίδιος απέκτησε μια σχεδόν διαρκή θέση στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής. Η γλώσσα εξάλλου που χρησιμοποιούσε στις αποφάσεις του δεν είχε καμία σχέση με την τυποποιημένη και υπερβολικά τεχνική γλώσσα των δικαστηρίων, αλλά ήταν τα απλά αγγλικά που μπορούσε να τα καταλάβει όλος ο κόσμος. Ο Ντένιγκ παραιτήθηκε σε ηλικία 83 ετών δηλώνοντας ότι επιθυμεί να αποχωρήσει ενώ βρίσκεται ακόμα στην ακμή του. Τη μακροζωία του την απέδιδε στην διατροφή του, στην οποία κυρίαρχη θέση είχαν τα ψάρια και οι πατάτες. Και όπως έλεγε χαρακτηριστικά, "τρώω απλό αγγλικό φαγητό. Δε μου χρειάζονται καθόλου αυτά τα γαλλικά πράγματα".