Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διάδοση των ελληνικών στο εξωτερικό

Περίπου 300.000 ευρώ διέθεσε μέσα στο 2005 το υπουργείο Παιδείας για την επιχορήγηση των δραστηριοτήτων διαφόρων εδρών ελληνικών σπουδών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού. Παράλληλα, μισθοδοτεί 52 φιλόλογους με αυξημένα προσόντα, οι οποίοι έχουν αποσπασθεί σε πανεπιστήμια 32 χωρών, προκειμένου να διδάξουν την ελληνική γλώσσα, ενώ για τα ακαδημαϊκά έτη 2005-2006 και 2006-2007 προκηρύχθηκαν 22 νέες θέσεις φιλολόγων.

Όπως ανέφερε η ειδική γραμματέας για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση του ΥΠΕΠΘ, Ισμήνη Κριάρη-Κατράνη, σε διάλεξη για την προβολή της ελληνικής γλώσσας, το υπουργείο Παιδείας, μέσω του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, χορηγεί πιστοποιητικά ελληνομάθειας, σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Το 2005 οι εξετάσεις ελληνομάθειας πραγματοποιήθηκαν σε 74 εξεταστικά κέντρα στο εξωτερικό και συμμετείχαν σε αυτές 2.500 υποψήφιοι.

ΠΑΡΙΣΙ

Πέθανε ο Ζαν Ιριγκουάν

Πέθανε στις 28 Ιανουαρίου, στο Παρίσι, σε ηλικία 86 ετών ο Ζαν Ιριγκουάν, μεγάλος κλασικός φιλόλογος, παλαιογράφος, κωδικολόγος, θερμός φίλος της Ελλάδος και δάσκαλος πολλών Ελλήνων φιλολόγων. Η διδακτική του σταδιοδρομία υπήρξε μακρά και διαβαθμισμένη. Δίδαξε ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας στα πανεπιστήμια του Πουατιέ, της Ναντέρ (Paris X), της Σορβόννης (Paris IV) και στην Εκόλ Πρατίκ. Έκλεισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής στο Κολέγιο της Γαλλίας (1985-1992), διάκριση ύψιστη για τα πανεπιστημιακά πράγματα της Γαλλίας.

Διετέλεσε για 35 χρόνια διευθυντής της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής εκδοτικής σειράς Collection des Universites de France (Συλλογή των Πανεπιστημίων της Γαλλίας). Στο διάστημα αυτό εκδόθηκαν 236 τόμοι. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος (1988-1993) της Διεθνούς Επιτροπής Ελληνικής Παλαιογραφίας (Comite international de paleographie grecque). Μέλος ή πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής πολλών περιοδικών. Είχε επίσης πολυάριθμες ενεργές συμμετοχές του με ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια, συμπόσια, στρογγυλά τραπέζια.