Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Χρονογράφημα

( εορταστική υπερπροσφορά :: 1/1/2006 19:43:35) 

Εορταστική υπερπροσφορά

Γράφει ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Όπως κάθε φορά, χρονιάρες μέρες, έτσι και φέτος οι Θεσσαλονικείς στην πλατεία Αριστοτέλους είδαν και χάρηκαν το καραβάκι και το έλατο. Δύο σε ένα. Και αυτό επειδή, ενώ τα ελληνόπουλα επιμένουν τραγουδώντας πως ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Ανατολή, ο άλλος, ο δυτικός, που είναι ο Άγιος Νικόλαος, έρχεται από τη… Λαπωνία. Το μπέρδεμα βέβαια δεν έγινε στις μέρες μας.

Οι μεταθανάτιες περιπέτειες του Αγίου Νικολάου είναι λίγο πολύ γνωστές. Στα χρόνια του Μεσαίωνα κάποιοι Βενετοί θαλασσοπόροι, δηλαδή πειρατές, αφού λεηλάτησαν την Μικράν Ασία, γύρισαν στην πατρίδα τους παίρνοντας μαζί τους και το σκελετό του αγίου. Αργότερα το ίδιο έκαναν και κάποιοι ομότεχνοί τους από το Μπάρι. Έτσι η Ιταλία βρέθηκε να διαθέτει δύο ιερούς σκελετούς του ιδίου αγίου. Δεν δημιουργήθηκε όμως κανένα πρόβλημα. Κάποιες ασήμαντες αψιμαχίες σχετικά με το ποιος κατέχει το γνήσιο σκελετό συνεχίζονται ακόμη και σήμερα σε τόνους χαμηλούς και χωρίς κωδωνοκρουσίες. Βλέπετε, την εποχή εκείνη, όπως και στις μέρες μας, τα ιερά λείψανα αποτελούσαν για εκκλησίες και μοναστήρια ισχυρότατο και λίαν προσοδοφόρο μονοπωλιακό στοιχείο.

Για τον άγιο όμως το κακό δεν σταμάτησε εκεί. Πολύ αργότερα στη Δύση ο Νικόλαος έγινε κλάους και σαν να μην έφτανε η απώλεια του ονόματος και του καραβιού του φόρτωσαν και ένα έλκηθρο με τους απαραίτητους τάρανδους και τη χαριστική βολή τού την έδωσε, λευκό και κόκκινο, η Coca Cola!

H μεταμόρφωση ή μάλλον η παραμόρφωση ήταν ολοκληρωτική. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άγιοι της Ορθοδοξίας είναι αδύνατοι, πολλές φορές πετσί και κόκαλο και με ρουφηγμένα μάγουλα. Το μόνο λαμπερό διακριτικό τους, εκτός από το φωτοστέφανο, είναι το φωτεινό τους βλέμμα. Αντίθετα ο Άγιος Βασίλης-Σάντα Κλάους είναι κοιλαράς, θρεφτάρι ροδομάγουλο, απολύτως κατάλληλος να δωροδοκεί μικρούς και μεγάλους. Το τέλειο άλλοθι για εορταστικά γαστριμαργικά ξεστρατίσματα. Για προσωρινούς αλλά και απαραίτητους εκτροχιασμούς, καθαρά αισθησιακούς. Γι' αυτό και παραμένει συμπαθέστατος.

Σήμερα στη γενέτειρά του, την πόλη Μύρα της Αρχαίας Λυκίας, τον λένε Νοέλ-Μπαμπά και ο πρόεδρος του ομωνύμου ιδρύματος, γνωστός χριστιανοφάγος, Καραμπουλούτ με τ' όνομα, τον θέλει Τούρκο. Μικρό το κακό, επειδή, αν μη τι άλλο, αν τον εβάφτιζε και μωαμεθανό, θα υποχρεωνόμασταν να δεχθούμε μία ετήσια προσφορά τρία σε ένα. Μία υπερβολή που θα βαρυστομάχιαζε ακόμη και τους φανατικότερους οπαδούς του πιο ξέφρενου καταναλωτισμού. Τέλος πάντων, την υγειά μας να 'χουμε και… Χρόνια Πολλά σε όλους!