Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Συνέντευξη-πληροφορία

( "δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός" ) 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

"Δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός"

Ανεπαρκή λειτουργία της αγοράς, με ευθύνη της κυβέρνησης, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ

Παράλληλα, εντοπίζει τα κατά τη γνώμη του σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ενώ προτείνει συμμετοχή του εμπορίου στα κοινοτικά προγράμματα

Η ανεπαρκής λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, καθώς και το κακό επιχειρηματικό περιβάλλον, με την υψηλή φορολογία και τα υψηλά επιτόκια, αποτελούν τα βασικά προβλήματα του ελληνικού εμπορίου, το οποίο θα κληθεί, όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Χρήστος Φώλιας, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο "Επιχειρείν".

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συμφωνίες για μείωση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων θα αποδώσουν επ' ωφελεία του πολίτη. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα έπρεπε να υπάρχει και μια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών, η οποία θα αφορούσε τη μείωση των κρατικών δαπανών και την αναδιοργάνωση του αναποτελεσματικού και πολυδάπανου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα ο κ. Φώλιας διατύπωσε και την αγωνία του εμπορικού κόσμου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις που θα επέλθουν, εάν η όξυνση των προβλημάτων οδηγήσει σε ανέργους εργοδότες-εμπόρους.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί με "συμφωνίες κυρίων" να συγκρατήσει τις τιμές;

"Η κατάσταση στην αγορά σήμερα χαρακτηρίζεται από υψηλή προσφορά και χαμηλή ζήτηση, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πράγματι μειωμένη κίνηση και στο χαμηλό επίπεδο τζίρου. Μια τέτοια κατάσταση είναι φυσικό να μην ευνοεί αυξήσεις τιμών, γεγονός το οποίο ήδη καταγράφεται στην αγορά.

"Για το λόγο αυτό και οι "συμφωνίες Κυρίων" που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης στόχο έχουν όχι την συγκράτηση των τιμών, αλλά την μείωσή τους. Άλλωστε, η συνολική προσπάθεια δεν στοχεύει στην συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά στην μείωσή του".

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό εμπόριο;

"Τα προβλήματα είναι και πολλά και μεγάλα. Μεταξύ αυτών θα μπορούσα να κατονομάσω:

"Όπως κάθε πρόβλημα, έτσι και τα προβλήματα του εμπορίου έχουν τις λύσεις τους, τις οποίες επανειλημμένα η ΕΣΕΕ έχει προτείνει. Αν και η ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης είναι περιορισμένη, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με κάθε τρόπο, μέχρις επιλύσεώς τους".

Έχουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου αντίκτυπο στην αγορά; Οι μειώσεις θα φθάσουν στον καταναλωτή;

"Σαφώς ναι… Έχω όμως να παρατηρήσω ότι παρεμβάσεις μέσω αγορανομικών διατάξεων -πρακτική που έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια και παραπέμπει σε άλλες εποχές, με αρρωστημένες νοοτροπίες- έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Αντίθετα, η επίτευξη "συμφωνιών κυρίων" (προσέγγιση ρεαλιστική, δεδομένου ότι υπάρχουν κύριοι εκατέρωθεν του τραπεζιού) έχει θετικό αντίκτυπο και δημιουργεί αποτελέσματα ευνοϊκά τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίες απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές σε πολλά προϊόντα, όσο και για την εθνική οικονομία, η πορεία της οποίας προς τον σωστό δρόμο στηρίζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία έτι περισσότερο.

"Δεν μπορώ, όμως, να αντισταθώ στην πρόκληση να επισημάνω πως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πραγματοποιούμενο και ένα αντίθετο σενάριο. Δηλαδή, σύναψη "συμφωνιών κυρίων" μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης, που θα αφορούν στη μείωση του κόστους και στο νοικοκύρεμα του αχανούς, πλαδαρού, πολυδάπανου και αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα, ο οποίος -σε τελική ανάλυση- είναι και ο κυριότερος υπεύθυνος για την κατάντια του τόπου μας. Η πρόταση αυτή ας θεωρηθεί και πρόκληση προς πολλαπλούς αποδέκτες".

Λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ή έχουμε ένα ιδιότυπο ολιγοπώλιο;

"Χωρίς να μπορώ να στηρίξω την ύπαρξη ενός "ιδιότυπου ολιγοπωλίου" στην ελληνική αγορά, δηλώνω αβίαστα ότι ο υγιής ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στην αγορά μας. Και θα εξακολουθήσει να μην λειτουργεί, όσο ο νόμος περί ανταγωνισμού είναι ατελής, όσο η εφαρμογή του δεν μπορεί να επιβληθεί, όσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού παραμένει βραχυκυκλωμένη και χωρίς καμία υποστήριξη, όσο ο νέος Εμπορικός Κώδικας και το Εμπορικό Μητρώο παραμένουν ξεχασμένα στα συρτάρια των υπουργών και όσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, εξακολουθούν να το παίζουν έμποροι".

Ο ανταγωνισμός μικρομεσαίων και μεγάλων αλυσίδων έχει ως θύματα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ανεργία και στην κοινωνία γενικότερα;

"Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, ότι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο από τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Εάν ο αριθμός των επιχειρήσεων αυτών συνεχίσει να φθίνει, τότε θα πάψουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, γεγονός το οποίο θα επιτείνει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που γνωρίζει ο τόπος μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

"Πέραν αυτού, όμως, το κλείσιμο των επιχειρήσεων δημιουργεί και "άνεργους εργοδότες-εμπόρους" οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να βρουν απασχόληση. Γίνεται εύκολα αντιληπτό -ελπίζω και από αυτούς που έχουν και τις ευθύνες των αποφάσεων- πως οποιαδήποτε οπισθοχώρηση της εμπορικής δραστηριότητας θα επιφέρει τεράστια και μη θεραπεύσιμη ζημιά στον κοινωνικό ιστό του τόπου μας".

Ποια είναι η εικόνα της σημερινής ελληνικής επιχείρησης και κατά πόσο είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, εν όψει ΟΝΕ;

"Το πρόβλημα της ελληνικής επιχείρησης είναι η χαμηλή της ανταγωνιστικότητα, μέσα σε ένα απόλυτα διεθνοποιημένο επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο ανταμείβει τις ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις.

"Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ως φυσική επιχειρηματική μονάδα, είναι πανέτοιμος να ανταγωνιστεί με απόλυτη επιτυχία οποιονδήποτε Ευρωπαίο συνάδελφό του. Δυστυχώς, δεν μπορώ να ισχυρισθώ το ίδιο και για τις επιχειρήσεις μας. Και τούτο διότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι κακό, ρευστό, αβέβαιο και απαγορεύει κάθε σχεδιασμό, έστω και μεσοπρόθεσμο. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι χαμηλή. Τα επιτόκια παραμένουν σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Πολύτιμος χρόνος χάνεται και πανάκριβη προσπάθεια καταβάλλεται για να αντιμετωπισθούν τα εμπόδια που οι δημόσιες αρχές υψώνουν μπροστά στις επιχειρήσεις.

"Εάν τα παραπάνω προβλήματα ξεπεραστούν, τότε σας διαβεβαιώνω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ανταγωνιστή, αρκεί βεβαίως να συμμετάσχει και η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Άλλως…".

Ποιος είναι ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει το εμπόριο στα επόμενα χρόνια και κατά πόσο είναι σε θέση να τον παίξει;

"Ο ρόλος του εμπορίου υπήρξε -εδώ και χιλιετίες σε ό,τι αφορά στη χώρα μας- πάντοτε αναπτυξιακός. Σήμερα είναι κατ' εξοχήν κατάλληλες οι συνθήκες, ώστε το εμπόριο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, οι οποίες μας βομβαρδίζουν. Και τον ρόλο αυτόν μπορεί να τον παίξει αποτελεσματικά και παραγωγικά, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας, υπό κάποιες βασικές προϋποθέσεις όμως:

"Αισιοδοξώ πως, εάν οι κυβερνήσεις μας αντιληφθούν τα αυτονόητα, το εμπόριό μας είναι σε θέση να στηρίξει τον τόπο μας και να φέρει την οικονομία σε ισότιμα επίπεδα με αυτές των εταίρων μας. Απλά, είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας και χρόνου…".