Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Συνέντευξη-πληροφορία

( χαμηλοι τονοι απο τον δημαρχο βασιλη παπαγεωργοπουλο :: 17/3/2006 21:01:17) 

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

"Δεν είμαστε το φαβορί"

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συμμετείχε ως αθλητής σε δύο διοργανώσεις Μεσογειακών Αγώνων, στη Σμύρνη και στο Αλγέρι. Σήμερα πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των Αγώνων του 2013, αφού πήρε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, γίνεται σαφές ότι ο δήμαρχος προτιμά τους χαμηλούς τόνους στη διεκδίκηση.

Κύριε δήμαρχε η Θεσσαλονίκη διεκδικεί ως φαβορί τους Μεσογειακούς του 2013;

Σε καμία περίπτωση. Το 2005 οι αγώνες έγιναν στην Ισπανία, το 2009 θα γίνουν στην Ιταλία και για το 2013 τους διεκδικεί η Ελλάδα. Ουσιαστικά υπάρχει ένα άτυπος κανόνας που θέλει τις διοργανώσεις να μοιράζονται γεωγραφικά και πολιτισμικά. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να πείσει τα μέλη της ΔΕΜΑ, ώστε να αναθέσουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους αγώνες σε χώρα του ίδιου γεωγραφικού και πολιτισμικού τόξου. Αυτό δεν είναι εύκολο. Ψιθυρίζεται ότι θα θέσει υποψηφιότητα η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αλλά ακόμη και οι Μερσίνη και Λατάκεια είναι δυνατές ως αντίπαλες υποψηφιότητες. Άλλος πολιτισμός, διαφορετική γεωγραφική θέση και φυσικά διαφορετική κουλτούρα, αφού είναι χώρες του ισλαμικού κόσμου.

Ο φάκελος υποψηφιότητας είναι έτοιμος;

Βασίζεται στον φάκελο που είχαμε ετοιμάσει για τους αγώνες του 2009 και τον επικαιροποιούμε. Σύντομα και αφού φυσικά επικυρωθεί η απόφαση για την υποψηφιότητα από το δημοτικό συμβούλιο, θα τον καταθέσουμε στην ΔΕΜΑ.

Τι έργα χρειάζεται να γίνουν;

Εκτός από το Μεσογειακό χωριό των αθλητών, χρειαζόμαστε ποδηλατοδρόμιο που δρομολογείται στον Εύοσμο, κωπηλατοδρόμιο που δρομολογείται στον Λουδία και σκοπευτήριο. Σε περίπτωση, όμως, που πάρουμε τους αγώνες, τότε θα υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα το μετρό πρόκειται να ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος τον Ιούλιο του 2012. Δεν θα υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης, διότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε αγώνες με τρύπες μέσα στην πόλη.

Ποιο θα είναι το κόστος των Αγώνων;

Δεν έχουμε ακόμη ακριβή εικόνα. Όσο για την ασφάλεια των Μεσογειακών αποτελεί ατού η τεχνογνωσία από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Σε περίπτωση που χρειαστούν νέα συστήματα ασφαλείας θα τα αγοράσουμε. Αξίζει να επικεντρωθούμε στα οφέλη της διοργάνωσης για την πόλη. Για δεκαπέντε μέρες η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Μεσογείου. Σε τουριστικό επίπεδο θα επισκεφθούν την πόλη αρκετές χιλιάδες αθλητών, συνοδών, δημοσιογράφων και θεατών. Όπως αντιλαμβάνεστε η προβολή θα είναι τεράστια.