Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Συνέντευξη-πληροφορία

( "συνεργασία για τη μείωση των εγκλημάτων" ) 

"Συνεργασία για τη μείωση των εγκλημάτων"

Η άποψη του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης υποστράτηγου Κωνσταντίνου Οικονόμου

Έγκληση συνεργασίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην πόλη και το νομό της Θεσσαλονίκης, μέσα στο 1999, απηύθυνε με τη συνέντευξή του στη "Μ" ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Οικονόμου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς σημειώθηκε σημαντική μείωση της εγκληματικότητας σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε ωστόσο σε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, που καλούνται να καταβάλουν από κοινού οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, τόσο για τη διατήρηση του χαμηλού επιπέδου εγκληματικότητας στο νομό, όσο και για την περαιτέρω μείωσή της.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του, δύο μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής έκρινε απαραίτητο να συγχαρεί τους συναδέλφους και συνεργάτες του για την αποστολή που κατάφεραν κατά το μέγιστο δυνατό να φέρουν σε πέρας. Εξέφρασε όμως τις ανησυχίες του για το 1999, τις οποίες αποδίδει κυρίως στις "νέες μορφές εγκληματικότητας", που εμφανίζονται στη χώρα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία έτη.

Όπως εκτιμά ο κ. Οικονόμου, το έγκλημα παρουσιάζεται διαρκώς πιο "εξελιγμένο", γεγονός που σημαίνει ότι οι κακοποιοί προκειμένου να πετύχουν τους παράνομους σκοπούς τους χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα και είναι συνήθως εφοδιασμένοι με κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό.

"Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ληστειών", είπε ο κ. Οικονόμου. "Είναι τραγικό το ότι είχαμε δύο περιπτώσεις ληστειών μετά φόνου στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Μία περίπτωση σε τράπεζα και μία σε χρηματαποστολή. Αυτά τα δύο περιστατικά αποδεικνύουν και την επικίνδυνη εξέλιξη της εγκληματικότητας. Η 'λεία' συγκριτικά με το κόστος που επωμίζονται οι δράστες, είναι σαφώς ασύγκριτα. Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι προετοιμασμένοι για τις πράξεις τους. Προσωπικά πιστεύω ότι από την πλευρά της αστυνομίας ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αύξηση των μικτών περιπολιών, από ένστολους και μυστικούς αστυνομικούς. Ωστόσο απαραίτητη είναι η συμβολή, έστω με την επαρκή πληροφόρηση, και από τους υπόλοιπους φορείς. Τουλάχιστο από αυτούς που κινδυνεύουν με πιθανή επίθεση ληστών".

Την συμβολή στο έργο της αστυνομίας από άλλους συναρμόδιους φορείς έκρινε απαραίτητη ο κ. Οικονόμου και στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών. "Παλιότερα είχαμε διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών, αλλά και περισσότερους εμπόρους και εισαγωγείς. Τα στατιστικά στοιχεία της χρονιά που πέρασε δείχνουν ότι, αν και μειώθηκαν οι ποσότητες, καθώς και οι έμποροι, τα ναρκωτικά που διακινήθηκαν ήταν πιο επικίνδυνα, ενώ επίσης επικίνδυνα και οργανωμένα είναι και τα κυκλώματα που τα διοχέτευαν στην αγορά".

Επίσης, επιτυχημένη χαρακτήρισε ο κ. Οικονόμου την προσφορά των αστυνομικών σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών. "Σε περιόδους κρίσιμες για την αστυνομία και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση μαζικών κινητοποιήσεων από πολίτες, η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να διατηρήσει 'ειρηνικό κλίμα' κατά το μέγιστο δυνατό, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Αξιόλογη ήταν επίσης και η αστυνόμευση του οδικού δικτύου, τα αποτελέσματα της οποίας αποδεικνύουν οι συγκριτικά μειωμένες ανθρώπινες απώλειες".

Τραγικός θάνατος ορειβάτη στα Χανιά

Τραγικό θάνατο βρήκε προχθές ο 24χρονος Παναγιώτης Παπουτσάκης, από τα Χανιά, όταν κάνοντας ορειβασία στο φαράγγι της κοινότητας Δελιανών έπεσε από ύψος 50 μέτρων και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο άτυχος νέος, που ήταν κάτοικος Αργυρούπολης Αττικής, είχε μεταβεί στα Χανιά για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το αστυνομικό τμήμα Βουκολιών.