Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Συνέντευξη-πληροφορία

( "δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στη θεσσαλονίκη" ) 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΗ "Μ":

"Δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη"

Ήταν επιλογή ζωής ο πυροβολισμός του αστυνομικού στη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αμπελοκήπων- Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές στη Θεσσαλονίκη- Πώς εξαρθρώθηκαν τα κυκλώματα, που επιχείρησαν να εδραιωθούν στη Θεσσαλονίκη- Τι μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των πολιτών και την καλύτερη αστυνόμευση- Ποιοτική διαφοροποίηση του εγκλήματος τα τελευταία χρόνια: Έγιναν πιο σκληροί οι δράστες- Αίσθημα ασφάλειας και σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη "Μ" παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Κώστας Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση του νομού Θεσσαλονίκης, από άποψης εγκληματικότητας, με αφορμή και τα τελευταία συνεχή κρούσματα ληστειών, ένοπλων επιθέσεων και εγκληματικών πράξεων. Στη συνέντευξή του ο υποστράτηγος στο βαθμό αναφέρεται στις… εύθραυστες σχέσεις πολίτη - αστυνομίας, στην ποιοτική διαφοροποίηση του εγκλήματος, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του πολίτη, στους ελέγχους της αστυνομίας, στις πιο επικίνδυνες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, στο οργανωμένο έγκλημα, στους λαθρομετανάστες, στη διαφθορά στο σώμα, αλλά και στο ευαίσθητο θέμα της χρήσης του υπηρεσιακού όπλου των αστυνομικών.

Στο χώρο, όπου λαμβάνει τον τελευταίο χρόνο τις κρίσιμες αποφάσεις του, πάντα σε συνεργασία με τους αξιωματικούς του δώματος, όπως λέει ο ίδιος, στο γραφείο του πέμπτου ορόφου της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, ο κ. Οικονόμου υποδέχτηκε τη "Μ" και με άνεση δέχτηκε να απαντήσει στο σύνολο των ερωτημάτων, που του ετέθησαν. Έστω και εκτός του "φυσικού του χώρου", ο οποίος είναι είτε ο δρόμος (συνήθεια που ποτέ δεν εγκατέλειψε), είτε το γραφείο του τρίτου ορόφου της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου διετέλεσε επί τετραετία διευθυντής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μέτρα, που έχουν ληφθεί από τον γενικό, για την καλύτερη αστυνόμευση της πόλης. Εξάλλου, ο ίδιος με την ανάληψη των καθηκόντων του, πέρσι, είχε υποσχεθεί πως οι αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους. Πάντως, σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιοχές του νομού, που θεωρούνται ιδιαιτέρως επικίνδυνες και όπου εστιάζεται η προσοχή της αστυνομίας, καθώς έχουν καταστεί "ορμητήρια" συμμοριών, είναι η Ευκαρπία, οι Συκιές, η Σταυρούπολη και η παλιά λαχαναγορά (Κασσάνδρου).

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ένας χρόνος συμπληρώνεται, σε περίπου ενάμιση μήνα, από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης. Σήμερα πιστεύετε ότι η αστυνομία παρέχει στον πολίτη το αίσθημα ασφάλειας, που αποζητά ο τελευταίος; Βγήκαν οι αστυνομικοί στους δρόμους, όπως είχε πει κάποτε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος; Τι μέτρα έχουν ληφθεί;

"Είχα την ευθύνη της διεύθυνσης ασφάλειας επί τέσσερα χρόνια και μια εμπειρία πολύ μεγάλη από εκεί μεταφέρθηκε στο σημερινό πόστο. Επιχειρήσαμε και επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, μια εικόνα αξιοπιστίας ανάμεσα σε πολίτη και αστυνομικό, προσπαθώντας να εμπεδώσουμε στους αστυνομικούς την απαίτηση να τηρούν τη σωστότερη δυνατή στάση και να επεμβαίνουν άμεσα όπου και όταν καλούνται. Ο πολίτης αξιώνει, μετά τη διάπραξη ενός αδικήματος, η αστυνομία να συλλάβει αμέσως τους δράστες ή έστω να φτάσει κοντά τους γρήγορα. Σήμερα, θεωρώ ότι και τους χρόνους μας έχουμε συντομεύσει και είμαστε παρόντες όποτε μας χρειαστούν οι πολίτες. Άλλωστε, μόλις ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα, με ρόλο πλέον εποπτικό και προστατευτικό και σε συνεργασία με τους αξιωματικούς, αποφασίσαμε να διεξάγουμε μια γιγαντιαία επιχείρηση, που κρατήθηκε σχεδόν μυστική για μεγάλο διάστημα και να κινητοποιήσουμε 200 άνδρες, προκειμένου να επέμβουμε τότε στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στον Εύοσμο, όπου είχαν παρεισφρήσει εκατοντάδες Αλβανοί λαθρομετανάστες και κυρίως κακοποιοί και, με ορμητήριο εκείνη την περιοχή, 'αλώνιζαν' όλο το νομό Θεσσαλονίκης, διαπράττοντας εγκλήματα και διακινώντας ναρκωτικά. Εκείνη η επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την… κάθαρση του καταυλισμού και τη σύλληψη περίπου εκατό κακοποιών.

"Ακολούθησε δεύτερη δύσκολη επέμβαση στην κατάληψη της 'βίλας Βαρβάρα' τότε. Εκκρεμούσε η δικαστική απόφαση για την εκκένωσή της και με τους καταληψίες είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα φέραμε όμως σε πέρας.

"Λάβαμε μέτρα για την καλύτερη αστυνόμευση και θεσπίσαμε εντατικότατους ελέγχους. Αναφέρω αυτά που τουλάχιστον μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε πολίτης:

"Σε καθημερινή βάση η άμεση δράση, σε συνδυασμό με μια μονάδα της ομάδας 'Ζ' διενεργούν εκτεταμένες περιπολίες και παρεμβαίνουν σε περιοχές, όπου αναπτύσσεται κάποιο πρόβλημα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των δυτικών συνοικιών, όπου η παρουσία της αστυνομίας πλέον είναι αισθητή και γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια πιο συντονισμένη προσπάθεια.

"Από 25 Νοεμβρίου, πέρα από τους ελέγχους, που γίνονται ανά τομέα ευθύνης των διευθύνσεων της Γενικής, πήραμε και πρόσθετα μέτρα με τη διάθεση ενός περιπολικού σε ανατολική περιοχή, κέντρο και δυτική του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πρόκειται για αυτοκίνητο με μικτή περιπολία τεσσάρων ατόμων, παρόντων ανδρών της ασφάλειας, που έχουν στόχο την πρόληψη, την επέμβαση, αλλά και τον έλεγχο ατόμων.

"Εντάξαμε στην επιχειρησιακή μας δράση τρία αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού της ομάδας 'Σ' για τις καταδιώξεις.

"Έχουμε θεσπίσει για το κέντρο της πόλης, αλλά και περιφερειακά, ένα σύστημα πεζών περιπολιών με άνδρες της ΥΜΕΤ (της υπηρεσίας μέτρων τάξης), περιπολίες που είναι ολοήμερες και πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με τους περιπολούντες αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων. Εξάλλου, έχει γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι ο πεζός ένστολος αστυνομικός στο δρόμο δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στον πολίτη.

"Οι επεμβάσεις μας είναι άμεσες και οι έλεγχοι εντατικότατοι, αφού με δική μου διαταγή κάθε εβδομάδα κάθε διεύθυνση ξεχωριστά (ασφάλεια, τροχαία, άμεση δράση, αστυνομία) κάνει μια γενική εξόρμηση στο αντικείμενό της. Αυτό σημαίνει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία του πολίτη, που βλέπει πολλούς αστυνομικούς να ελέγχουν τα πάντα. Ανά 15ήμερο όλες οι διευθύνσεις μαζί, υπό την καθοδήγηση της διεύθυνσης ασφάλειας, κάνουν μια εξόρμηση σε όλο το νομό.

"Είναι χαρακτηριστική η χθεσινοβραδινή εξόρμηση, που έγινε από τις 20.00 ως τις 02.00 και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 39 ατόμων. Ελέγχθηκαν μέσα σε τέσσερις ώρες 173 καταστήματα, υποβλήθηκαν 23 μηνύσεις, προσήχθησαν 65 άτομα. Όταν μια διεύθυνση κινείται με τόσο μεγάλο αριθμό ανδρών και τόσα τμήματα και διενεργεί συνεχείς και εκτεταμένους ελέγχους, τότε θεωρώ ότι δημιουργείται η αίσθηση πως υπάρχει αστυνομία με δράση. Άλλωστε, τα αποτελέσματα του 1998 είναι ενδεικτικά, αφού στα θανατηφόρα τροχαία στο νομό δεν είχαμε αύξηση, ενώ οι ληστείες μειώθηκαν κατά περίπου 8%. Θέλω να πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη έχει καλό επίπεδο ασφάλειας".

Δηλαδή να κοιμόμαστε ήσυχοι; Δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη; Δεν υπάρχουν κυκλώματα προστασίας νυχτερινών καταστημάτων; Δεν ευδοκιμούν οι επικίνδυνες σπείρες αλλοδαπών κακοποιών, που συνεργάζονται με τους Έλληνες "συναδέλφους" τους; Υπάρχουν περιοχές που οι κάτοικοί τους καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι τα βράδια…

"Ορθώς ο πολίτης ανησυχεί. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και γνωρίζουμε ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι περιοχές Ευκαρπίας, Συκεών, Σταυρούπολης και παλιάς λαχαναγοράς. Έχει εγκατασταθεί εκεί μαζικά το σύνολο των λεγόμενων οικονομικών μεταναστών ή λαθρομεταναστών, αλλά και ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν είναι όντως παλιννοστούντες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα σκληροί στη δράση τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Γεωργιανών. Δυστυχώς, ως πύλη εισόδου οικονομικών μεταναστών από τα Βαλκάνια, η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι γίνεται αξιόλογη προσπάθεια παρέμβασής μας σε αυτούς τους χώρους, όπου αναπτύσσεται το πρόβλημα.

"Σε ό,τι αφορά στο οργανωμένο έγκλημα, ευτυχώς δεν έχει ευδοκιμήσει στο νομό. Έχουμε διαφοροποίηση ως προς την ποιότητα του εγκλήματος. Όντως, οι δράστες είναι πιο σκληροί. Δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Οι δράστες αυτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, είναι κυρίως αλλοδαποί. Παλιότερα ο διαρρήκτης, αν αντιλαμβανόταν ένα θόρυβο κατά τη διάρκεια της διάρρηξης και καταλάβαινε ότι ο ένοικος εισέρχεται στο σπίτι του, προσπαθούσε να πηδήξει από το μπαλκόνι και να διαφύγει. Σήμερα μένει και ασκεί βία. Δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Όμως, δεν αφήνουμε να ευδοκιμήσουν φαινόμενα οργανωμένης δράσης, είτε είναι από ανθρώπους της νύχτας, είτε από κυκλώματα προστασίας. Σας διαβεβαιώνω ότι για κάθε καταγγελία γίνεται και η απαιτούμενη επέμβαση. Όταν, όμως, υπάρχει εκβιασμός, χρειαζόμαστε απαραιτήτως και τη συνεργασία του καταγγέλλοντος. Στα Λαδάδικα είχαν γίνει ανάλογες καταγγελίες, αλλά δε βρέθηκε κύκλωμα, διότι τελικώς δεν προέκυψε συνεργασία των καταστηματαρχών. Η σύλληψη Μελέτη ήταν η αποκάλυψη του μεγαλύτερου κυκλώματος της νύχτας, που είχε εμπλοκή και με σκληρά ναρκωτικά. Ήταν ένα κύκλωμα επικίνδυνο, όμως ανάλογό του δεν υπήρξε. Και πάντως, παλαιότερα κυκλώματα, όπως εκείνο του Γουδώνη, που είχε στο ενεργητικό του και μια απαγωγή, τα εξαρθρώσαμε. Στη Μηχανιώνα προσφάτως είχαμε μια περίπτωση, όμως δεν ευδοκίμησε κι αυτή.

"Οργανωμένη μορφή εγκληματικότητας δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Μόνο στην περίπτωση του Χόμολα Άντρες, του Ούγγρου, που είχε ρημάξει τα πολυτελή ΙΧ με τη σπείρα του, είχαμε μια μορφή του οργανωμένου εγκλήματος, με δομή αρχηγική και πυραμιδική, αλλά το εξαρθρώσαμε κι αυτό".

Τους τελευταίους μήνες έγιναν τρία επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, όπου αστυνομικοί χρησιμοποίησαν το υπηρεσιακό τους όπλο και πυροβόλησαν εναντίον πολιτών είτε αυτοί ήταν κακοποιοί, είτε αθώοι. Κάτι η διαφθορά στο σώμα, κάτι οι νεκροί, οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με τη χρήση του υπηρεσιακού όπλου. Πιστεύετε ότι ορθώς χρησιμοποιείται το όπλο από τον αστυνομικό κάτοχό του;

"Δυστυχώς, είχαμε τέτοια περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, που μπορούν σήμερα να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη θέσπιση του κατάλληλου πλαισίου για τη χρήση του υπηρεσιακού όπλου των αστυνομικών.

"Οι περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και ενδεικτικές:

"Στην περίπτωση του νεκρού 17χρονου Σέρβου μαθητή, που σκοτώθηκε από σφαίρα του αστυνομικού Κυριάκου Βαντούλη, ένιωσα συγκλονισμένος. Ήταν ένα ατυχές περιστατικό που δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Πολλές φορές δεν θέλω να το σκέφτομαι. Δεν έπρεπε να πυροβολήσει ο αστυνομικός, έπρεπε να ελέγξει τις ενέργειές του. Η ψυχολογία του, όμως, επηρεάστηκε και από τη χρονική συγκυρία. Ήταν η επόμενη μέρα από τη ληστεία μετά φόνου στην Τριανδρία. Ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Όλοι οι άνδρες ήταν σε υπερδιέγερση. Όταν έφτασε στο σημείο και η παθούσα υποδείκνυε το δράστη… Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη στην οικογένεια του νεκρού και στο φίλο σερβικό λαό. Χωρίς να δοθεί τότε δημοσιότητα, συνεννοηθήκαμε με τον πρόξενο και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και φέραμε τους γονείς του μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς με στρατιωτικό αεροσκάφος, κάνοντας όλα τα έξοδα, ως ένδειξη τιμής στο αδικοχαμένο παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδείξαμε κάτι, αλλά προσπαθήσαμε έστω να απαλύνουμε τον πόνο τους, εκφράζοντας και τη δική μας έγνοια, τη θλίψη μας.

"Η επόμενη περίπτωση ήταν η ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Πυλαία, όπου ο φρουρός αστυνομικός δεν πυροβόλησε τους δράστες, που είχε στο στόχαστρό του. Το έκανε διότι παρεμβλήθηκαν αθώοι πολίτες την ώρα που σημάδευε τους δράστες και υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει τους διερχόμενους. Έδρασε με ψυχραιμία, σύνεση και έμπειρα. Αυτή ήταν η σωστή αντίδραση στην κατάλληλη στιγμή. Μάλιστα, θεωρώ πως σήμερα είμαστε αρκετά κοντά και στη σύλληψη των δραστών.

"Στο τελευταίο περιστατικό με τον πυροβολισμό του αστυνομικού, μετά τη ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αμπελοκήπων, ο ανθυπαστυνόμος Ταουλτσίδης ήταν εκτός υπηρεσίας, αντελήφθη τους κουκουλοφόρους ληστές και τους καταδίωξε με τους πολίτες, που βρίσκονταν εκεί. Τους κάλεσε να παραδοθούν, αφού δήλωσε την ιδιότητά του. Ακολούθως, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από τη στιγμή που ο δράστης έστρεψε και στόχευσε εναντίον του και εναντίον των πολιτών με την καραμπίνα. Το αποτέλεσμα θλιβερό. Επ' ουδενί δεν θέλουμε να έχουμε νεκρούς. Αλλά ήταν επιλογή ζωής. Αν δεν πυροβολούσε, θα ήταν ο ίδιος νεκρός ή κάποιος αθώος συμπολίτης μας. Ο δράστης, εκτός του ότι είχε φυσίγγιο στη θαλάμη της καραμπίνας, είχε γεμάτες με φυσίγγια τις τσέπες του. Κανείς δεν ξέρει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, αν δεν έπραττε το καθήκον του ο αστυνομικός. Θα μπορούσε να είχε φύγει και να μην ενδιαφερθεί για τη ληστεία. Ήταν εκτός υπηρεσίας κι όμως έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του, για να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο.

"Ήταν μια αναμέτρηση, που πρέπει να αποτελέσει αφορμή, για να μπει επιτέλους νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση του υπηρεσιακού όπλου, αφού σήμερα λειτουργούμε με τον ποινικό κώδικα και τη διάταξη περί υπέρβασης ορίων αμύνης. Κι αυτή, όμως, η περίπτωση ήρθε λίγες μέρες μετά το επεισόδιο στην οδό Λαγκαδά, όπου τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από μεθυσμένο, που τους μαχαίρωσε και τελικώς διέφυγε τη σύλληψη. Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός αστυνομικός δεν πυροβόλησε, διότι είχε αναστολές και φοβήθηκε ενδεχόμενη δίωξη, παρότι ο τραυματίας συνάδελφός του λίγο έλειψε να πεθάνει μαχαιρωμένος.

"Προσπαθούμε να δρούμε, σεβόμενοι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και με αποφασιστικότητα. Πρόκειται για μια υποχρέωση και ένα καθήκον, που καλούμαστε να το συνεχίσουμε, παρά τις προσπάθειες να πληγεί το κύρος της αστυνομίας. Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα διαφθοράς στην αστυνομία, σας υπενθυμίζω ότι είμαστε το μοναδικό σώμα, που ισχύει το σύστημα της αυτοκάθαρσης και είναι θεσμοθετημένες και οι πειθαρχικές και οι ποινικές ευθύνες. Άλλωστε, τις περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς στο σώμα αποκάλυψαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί".