Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( ασπίδα στον ιό της γρίπης τα μέτρα υγιεινής :: 14/2/2006 20:40:14) 

Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι παράγοντες που μπορούν συμβάλουν στη μετάλλαξη του ιού και την προσβολή του ανθρώπου από τη νόσο των πτηνών.

Ασπίδα στον ιό της γρίπης τα μέτρα υγιεινής

Οι απλοί κανόνες στην καθημερινότητά μας μπορούν να λειτουργήσουν ως η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον κίνδυνο του ιού

Η σωστή υγιεινή είναι το "αντίδοτο", σε αυτή τη φάση, απέναντι στον ιό της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Αστέριο Τσιφτσόγλου, ο οποίος τονίζει ότι δεν μπορεί να προσδιορισθεί χρονικά εάν και πότε ο ιός θα μεταλλαχθεί.

Μπορεί ο ιός της γρίπης των πουλερικών να μεταλλαχθεί και να περάσει στον άνθρωπο;

Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιορίσει εάν και πότε ο μεταλλαχθεί ο ιός. Η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένει μια πιθανότητα, η οποία στο εξής θα απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Ακόμη και εάν τα κρούσματα στα πουλιά βρίσκονται σε ύφεση, ο κίνδυνος αυτός θα υπάρχει για πάντα.

Πόσο "εύκολη" είναι αυτή η μετάλλαξη;

Ο ιός της γρίπης των πτηνών ανήκει στην κατηγορία των RNA ιών. Για να μεταλλαχθεί, πρέπει να συμβούν τα εξής: Ένας άνθρωπος που νοσεί από ιό που ανήκει στην κατηγορία των RNA ιών πρέπει να έλθει σε επαφή με πτηνό που έχει ήδη τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Τότε υπάρχει περίπτωση, κάτω από συνθήκες που σε μεγάλο μέρος τους είναι αδιευκρίνιστες, να μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών και να δημιουργήσει ένα στέλεχος που θα προσβάλει τον άνθρωπο και θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν πολύ μικρή συχνότητα.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη μετάλλαξη του ιού;

Αυτό είναι αδιευκρίνιστο. Έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τι συμβαίνει όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά κρούσματα της γρίπης των πτηνών;

Στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρούσματα στα πουλιά. Όσο η συχνότητα των κρουσμάτων αυξάνεται, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού. Γι' αυτό και ο στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι το "σβήσιμο" των εστιών, όπου υπάρχουν, κυρίως σε περιοχές του πλανήτη όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι σε χαμηλά επίπεδα. Είναι εύλογο λοιπόν να υπάρχουν φόβοι για δυσάρεστες εξελίξεις σε περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία και κυρίως η Ινδία.

Πώς μπορεί να προφυλαχθεί κανείς;

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει καθόλου να παραμελούμε τους απλούς κανόνες υγιεινής. Οι καλές συνθήκες διαβίωσης και το υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας προς το παρόν παραμένουν οι ασπίδες προφύλαξης του κοινού.

ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ