Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Συνέντευξη-πληροφορία

( ο κώστας ζουράρις στην ετ3 :: 18/1/2006 20:19:58) 

Ο Κώστας Ζουράρις στην ΕΤ3

Τον εκδότη της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Κώστα Ζουράρι φιλοξενεί απόψε η Σοφία Τσιλιγιάννη στο πλαίσιο της εκπομπής "Ωραίοι ως Έλληνες" (ΕΤ3, 21.00).

Ο γνωστός πολιτειολόγος αποκαλύπτει τη στενή σχέση που τον συνέδεε με την οικογένεια του ιδρυτή του ιστορικού συγκροτήματος Βελλίδη και οροθετεί τους στόχους του για το μέλλον της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ": "Ο πρώτος είναι να πάω μέχρι τον Ινδό ποταμό. Ο δεύτερος είναι να επανέλθει η 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ' σεαυτήν. Επιθυμώ το τοπικό να γίνει οικουμενικό και καθολικό. Με τη βοήθεια του Αγίου Δημητρίου και των Θεσσαλονικέων δημοσιογράφων ελπίζω να την επαναφέρω ως 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'".

Ο πολυγραφότατος συγγραφέας αναφέρεται ακόμη στη σχέση του με την Αριστερά: "Γεννήθηκα κομμουνιστής, όπως κάποιοι γεννιούνται κωφάλαλοι. Δυστυχώς η Αριστερά εμφανίζει μονοφυσιτική ροπή. Έχει υποστεί ιδεολογική αλλοτρίωση από τη δυτική ιδεολογία. Δεν υπάρχει το ορθόδοξο συναμφότερο. Αγαπώ όμως τους αριστερούς, γιατί είναι οι δικοί μου άνθρωποι".

Ο Κώστας Ζουράρις θυμάται επίσης την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βραχάσι Λασιθίου.

"Με το σχέδιο Καποδίστριας δεν σεβάστηκαν τον ελληνικό πολιτισμό. Ξέχασαν ότι ήταν ο πρώτος δήμος στην επαναστατημένη Κρήτη του 19ου αιώνα, ότι έχει 5.000 χρόνια ιστορίας, ότι παρουσιάζεται με το ίδιο όνομα εδώ και έντεκα αιώνες και ήταν πάντοτε ανεξάρτητο. Δεν πάτησε ούτε Βενετσιάνος ούτε Τούρκος. Μας ένωσαν με τη Νεάπολη για συμφέροντα". Ο ακαδημαϊκός δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μεγάλη αγάπη του, τον ΠΑΟΚ: "Πρέπει η μούχλα της Θεσσαλονίκης να καταλάβει ότι, από τη στιγμή που τα λαμόγια των Αθηνών παίζουν με τα 3-4 εκατομμύρια ευρώ του Champions League, αποκλείεται να χάσουν ποτέ τις πρώτες δύο θέσεις. Ελέγχουν τη διαιτησία, που είναι μία παράγκα της αθηναϊκής χωματερής. Δεν υπάρχει επιχειρηματίας που είναι τρελός ή βέρος Θεσσαλονικιός, ώστε να αγοράσει ομάδα εκτός λεκανοπέδιου".