Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( πρόωρος τοκετός :: 12/3/2006 22:52:23) 

Πρόωρος τοκετός

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, μαιευτήρα-γυναικολόγου

Πότε ο τοκετός θεωρείται πρόωρος;

Ο τοκετός θεωρείται πρόωρος, όταν πραγματοποιείται πριν να συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες της εγκυμοσύνης (η φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες).

Τι μπορεί να τον προκαλέσει;

Δεν είναι ξεκαθαρισμένο, γιατί κάθε περίπτωση πρόωρου τοκετού είναι διαφορετική. Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόωρη έλευση του τοκετού είναι: λοιμώξεις του κόλπου ή του τραχήλου, η δίδυμη εγκυμοσύνη, η προεκλαμψία, οι αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη, η πρόωρη ρήξη των υμενίων κ.ά.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα του τοκετού, απλώς συμβαίνει νωρίτερα από το φυσιολογικό χρόνο. Δηλαδή εμφανίζονται πόνοι στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς ή τη μέση, που επανέρχονται κάθε 10-20 λεπτά και υπάρχει μικρή αιμορραγία ή ροή αμνιακού υγρού από τον κόλπο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Πρέπει να είμαστε σίγουροι για δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η γυναίκα βρίσκεται στη διαδικασία τοκετού, και δεύτερον, ότι αυτός είναι πρόωρος. Η διάγνωση του τοκετού γίνεται με τη δακτυλική εξέταση από το μαιευτήρα ή από τη μαία και στη διάρκειά της διαπιστώνεται η διαστολή του τραχήλου. Η προωρότητα εξακριβώνεται εντοπίζοντας την πραγματική ηλικία κύησης σε εβδομάδες με βάση το υπερηχογράφημα του πρώτου ή, αν δεν υπάρχει, του δευτέρου τριμήνου.

Τι γίνεται μετά;

Πρέπει να αποφασίσει ο μαιευτήρας αν θα αφήσει τον τοκετό να εξελιχθεί ή αν πρέπει να τον σταματήσει. Στη δεύτερη περίπτωση χορηγείται ορός με ειδικό τοκολυτικό φάρμακο, ενώ παρακολουθείται στενά η κατάσταση του εμβρύου και της μητέρας μέσα στην κλινική. Το τοκολυτικό φάρμακο προκαλεί ελάττωση και στη συνέχεια παύση των συσπάσεων της μήτρας.

Υπάρχουν επιπτώσεις στο παιδί από την προωρότητα;

Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Όσο νωρίτερα γεννηθεί το έμβρυο, τόσο αυξάνει η συχνότητα και η βαρύτητα της κατάστασης. Το πιο συχνό πρόβλημα σε μία τέτοια περίπτωση είναι η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και στα υπόλοιπα όργανα μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα.

Μπορούμε να προβλέψουμε τον πρόωρο τοκετό;

Γίνονται πολλές προσπάθειες για το σκοπό αυτό, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κάποια εξέταση που να προβλέπει με ακρίβεια μία τέτοια εξέλιξη. Η προωρότητα αποτελεί σήμερα ένα από τα λίγα άλυτα προβλήματα της Μαιευτικής.