Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Συνέντευξη-πληροφορία

( "σερβικό χέρι δεν πρόκειται να υπογράψει ανεξαρτησία" :: 21/1/2006 12:51:28) 

Ο επίσκοπος της σερβικής Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, Αρτέμιος, συνομιλεί με τον συντάκτη της "ΜτΚ".

Ο Σέρβος επίσκοπος στο Κοσσυφοπέδιο, Αρτέμιος μιλά στη "ΜτΚ"

"Σερβικό χέρι δεν πρόκειται να υπογράψει ανεξαρτησία"

"Οι δυτικοί μάς λένε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε"

"Ό,τι σας είχα πει πριν από δύο χρόνια, ισχύει και σήμερα. Τα πράγματα αντί να φτιάχνουν γίνονται όλο και χειρότερα": αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του επισκόπου Κοσσυφοπεδίου της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρτέμιου, τον οποίο επισκεφθήκαμε την περασμένη Κυριακή. Τον συναντήσαμε στο μοναστήρι της κωμόπολης Γκρατσάνιτσα, 10 χιλιόμετρα από την Πρίστινα, αμέσως μετά τη θεία λειτουργία με τους λίγους Σέρβους της περιοχής, που αποτελεί ένα από τους τέσσερις θύλακες Σέρβων. Οι υπόλοιποι είναι στην Κοσόφσκα Μιτροβίτσα, το Στρίπτσε και το Ντέτσανι.

"Οι εναπομείναντες Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπερβαίνουν τους 135.000, με 250.000 να το έχουν εγκαταλείψει μετά το 1999", μας πληροφορεί ο επίσκοπος Αρτέμιος, με τον οποίο μιλάμε στα Ελληνικά. "Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, χειρότερη, δε, για τους Σέρβους, οι οποίοι δεν έχουν ασφάλεια, ούτε μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 13.000 Σέρβους της Γκρατσάνιτσα ούτε ένας δεν τολμάει να πάει στην Πρίστινα. Μας χτυπάνε συνεχώς και γι' αυτό έχει επιστρέψει μόνο το 2% όσων έφυγαν", τονίζει.

"ΜΑΣ ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ"

"Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας, ενώ έχουν κατακλέψει τις σερβικές περιουσίες και έχουν ιδιοποιηθεί ιδιοκτησίες. Δεν μπορεί να υπάρξει ζωή έτσι. Κανένα κριτήριο ευρωπαϊκό δεν εκπληρώνεται ακόμη στο Κοσσυφοπέδιο. Οι δυτικοί μάς λένε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε".

Τον ρωτήσαμε τι βλέπει να γίνεται στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι ξεκάθαρος: "Δεν πρόκειται να βγει τίποτα! Τη Βιέννη περισσότερο τη χρειάζονται οι δυτικοί, για να δείξουν τι κάνουν εδώ και 7 χρόνια στο Κοσσυφοπέδιο".

Όσο για τη σερβική "γραμμή άμυνας", ο επίσκοπος Αρτέμιος μας λέει ότι "ποτέ δεν θα επιτευχθεί ανεξαρτησία. Οι Σέρβοι δεν θα δεχθούν ποτέ κάτι τέτοιο και δεν πρόκειται να υπάρξει σερβικό χέρι που να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Για μας αυτοί θα είναι για πάντα κατακτητές. Οι δυτικοί θα κάνουν το παν για να πιέσουν τους Σέρβους, αλλά εμείς επιμένουμε στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό λέει η διεθνής νομιμότητα".

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ"

Ο ορθόδοξος επίσκοπος δεν διστάζει να αναφερθεί και στο άσχημο κλίμα ανάμεσα στους Σέρβους, λέγοντας: "Είμαστε διασπασμένοι και όχι έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις". Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο επίσκοπος Αρτέμιος δεν συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα των Σέρβων, παρότι είναι ένας εκ των πλέον σημαντικών παραγόντων των Σέρβων που έχουν μείνει στο Κοσσυφοπέδιο.