Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( εξωμήτρια κύηση :: 26/2/2006 21:48:42) 

Εξωμήτρια κύηση

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, μαιευτήρα-γυναικολόγου

Τι σημαίνει "εξωμήτρια κύηση";

Σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη αναπτύσσεται έξω από το φυσιολογικό της χώρο, δηλαδή έξω από τη μήτρα.

Πού μπορεί να βρίσκεται δηλαδή ;

Στο 95% των περιπτώσεων βρίσκεται στη σάλπιγγα και στις υπόλοιπες περιπτώσεις 5% στον τράχηλο της μήτρας, στην ωοθήκη, ακόμη και στην κοιλότητα της κοιλιάς.

Τι μπορεί να συμβεί τότε;

Ποτέ μια τέτοιου είδους εγκυμοσύνη δεν φτάνει στο τέλος της. Καθώς αυτή αναπτύσσεται, είναι δυνατό να διαβρώσει κάποια από τα γύρω αγγεία, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας.

Ποια είναι τα αίτιά της;

Φυσιολογικά η γονιμοποίηση (σύλληψη) συμβαίνει στη σάλπιγγα και στη συνέχεια το έμβρυο κατεβαίνει και εμφυτεύεται στη μήτρα, όπου παραμένει για τους υπόλοιπους μήνες της εγκυμοσύνης.

Όταν η σάλπιγγα είναι πιο στενή, λόγω βλάβης στο τοίχωμά της, τότε το έμβρυο παραμένει και εμφυτεύεται σε αυτήν, διότι δεν χωρά για να περάσει προς τη μήτρα.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυτές που είχαν στο παρελθόν σαλπιγγίτιδες, δηλαδή φλεγμονές των έσω γεννητικών οργάνων, αυτές που έχουν υποστεί εγχειρήσεις στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς (π.χ. σκωληκοειδίτιδα), αυτές που συνέλαβαν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, αυτές που είχαν προηγούμενη εξωμήτρια κύηση.

Είναι συχνή η εξωμήτρια κύηση;

Εμφανίζεται στο 5% των κυήσεων μετά από αυτόματη σύλληψη, ενώ το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο, 10%, μετά από εξωσωματική διαδικασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εξωμήτριας κύησης;

Μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα στην αρχή, ενώ αργότερα μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο κατώτερο σημείο της κοιλιάς ή μικρή αιμορραγία από τον κόλπο.

Σε περίπτωση εσωτερικής αιμορραγίας μπορεί να υπάρχει αφόρητος πόνος και απώλεια αισθήσεων. Επειδή, λοιπόν, μπορεί να εμφανιστεί με πάρα πολλές μορφές, από την πιο απλή έως την πιο βαριά, χρειάζεται ο μαιευτήρας να υποψιάζεται πάντα την εξωμήτρια κύηση, ώστε με τις κατάλληλες εξετάσεις να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση.

Ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις;

Το υπερηχογράφημα κυρίως, που μας δείχνει αν η κύηση βρίσκεται μέσα ή έξω από τη μήτρα, και πρέπει να γίνεται στο δεύτερο μήνα της κύησης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Συνήθως με χειρουργική αφαίρεση της σάλπιγγας που εμπεριέχει το έμβρυο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί με χορήγηση ειδικών ουσιών να αποβληθεί το κύημα από τη σάλπιγγα χωρίς να χρειαστεί εγχείριση.