Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( στην καλυτερη διαγνωση και θεραπεια ) 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Θεαματικά αποτελέσματα από την πυρηνική ιατρική

Συνέντευξη του αν. καθηγητή της πυρηνικής ιατρικής ΑΠΘ κ. ΦΙΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ στην ΜΑΡΙΑ ΖΟΝΝΕ

Λέγεται, ότι, το καλό που προέκυψε από την ατομική βόμβα, είναι η πυρηνική ιατρική, μια χρήσιμη, αν και σχετικά άγνωστη ιατρική επιστήμη, που στη Θεσσαλονίκη είναι κύρια ειδικότητα, εδώ και 25 χρόνια.

Στην πρακτική ιατρική, η Πυρηνική Ιατρική σημαίνει καλύτερη διάγνωση και θεραπεία και απεριόριστες δυνατότητες έρευνας.

Ο αν. καθηγητής της Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ και διευθυντής του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΑΧΕΠΑ κ. Φιλ. Γραμματικός, εξηγεί στη "Μ" τις εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής και το όφελός της στην οικονομία της υγείας.

Τι είναι η πυρηνική ιατρική;

"Σχεδόν κάθε ουσία μπορεί να μετατραπεί σε ραδιενεργό ουσία, δηλαδή να εκπέμπει σήματα που μπορούμε να τα εξετάσουμε και να τα μελετήσουμε. Οι ουσίες αυτές δίνονται στον άνθρωπο και φωτογραφούμε στη συνέχεια την πορεία και τη θέση τους στον οργανισμό. Σε παθολογικές καταστάσεις βλέπουμε σαφή διαφορά στη διαδρομή των ραδιοφαρμάκων αυτών. 'Κατασκοπεύουμε' με τον τρόπο αυτό τη φυσιολογία και την παθολογία του εξεταζόμενου".

Πού εφαρμόζεται ειδικότερα η πυρηνική ιατρική;

"Στην καρδιολογία η ύπαρξη, η θέση και η έκταση του εμφράγματος και της περιεμφραγματικής ισχαιμίας εξετάζεται με μεγάλη αξιοπιστία με την πυρηνική ιατρική.

"Στη νευρολογία οι ειδικές εγκεφαλικές βλάβες στην άνοια τύπου Alzheimer και στην επιληψία αποτελούν σημαντικό μέρος της διαγνωστικής προσφοράς της πυρηνικής ιατρικής. Μία ύπουλη καρδιοπάθεια, η σιωπηλή ισχαιμία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, διαγιγνώσκεται μόνο με το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου. Στην περίπτωση αυτή, ο άρρωστος εμφανίζει παροδικά προκάρδια ενοχλήματα, προσέρχεται στο εφημερεύον εξωτερικό ιατρείο και μόνο αν ο εφημερεύων ιατρός σκεφτεί να τον υποβάλλει επειγόντως σε σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου τίθεται με βεβαιότητα η διάγνωση της σιωπηλής ισχαιμίας και ο άρρωστος υποβάλλεται άμεσα σε θεραπευτική αγωγή. Χωρίς εισαγωγή στο εφημερεύον νοσοκομείο και χωρίς άμεση βοήθεια πολλοί από τους αρρώστους αυτούς θα έχουν κακή έκβαση".

Ποιες άλλες πρακτικές εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής υπάρχουν;

"Υπάρχουν οι εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής στην επείγουσα ιατρική, όπως η διάγνωση της αιμορραγίας από τον πεπτικό σωλήνα. Ο άρρωστος έρχεται σαν επείγον περιστατικό στην εφημερία και ο ιατρός τον στέλνει στην πυρηνική ιατρική, όπου με ένα σπινθηρογράφημα εντοπίζεται η θέση της αιμορραγίας στο έντερο. Έτσι, γνωρίζει ο χειρουργός το ακριβές μέρος της κοιλιάς του θα χειρουργηθεί. Αλλιώς, ο άρρωστος θα περιμένει, με απρόβλεπτη εξέλιξη. Επίσης, η ειδική σπινθηρογράφηση των πνευμόνων δείχνει στις πρώτες 48 ώρες την πνευμονική εμβολή, που αν δε θεραπευτεί επειγόντως με αντιπηκτικά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

"Μία ακόμα θεραπευτική μέθοδο της πυρηνικής ιατρικής, αφορά τους καρκινοπαθείς που έχουν επώδυνες μεταστάσεις στα οστά. "Ειδικά ραδιοφάρμακα που λαμβάνονται ενδοφλεβίως καταστρέφουν μερικώς τις μεταστατικές αυτές βλάβες και ανακουφίζουν από τους πόνους. Η θεραπευτική αυτή τεχνική είναι διαδεδομένη, καθώς επιτυγχάνει, με μία μόνο ένεση, την ύφεση των πόνων για 3-6 μήνες, κατά 80%. Αλλά και για τη διάγνωση των καρκινικών βλαβών γίνεται το σπινθηρογράφημα των οστών, η εξειδικευμένη απεικόνιση των πρωτοπαθών όγκων και οι δείκτες καρκίνου. Η τελευταία εξέταση γίνεται με απλό τρόπο από δείγματα αίματος και αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογη εφαρμογή της πυρηνικής ιατρικής".

Υπάρχει ενδιαφέρον σε άλλες χώρες για τις εφαρμογές της πυρηνικής ιατρικής; Επωφελούνται οικονομικά οι χώρες αυτές από τις διαγνωστικές δυνατότητες της ειδικότητας αυτής;

"Στις μεγάλες χώρες η κρατική ασφάλεια υγείας ως προς τη ριζική θεραπεία της συχνής μορφής του θυρεοειδή αδένα καλύπτει οικονομικά μόνο τη θεραπεία που προσφέρει η πυρηνική ιατρική με το ραδιενεργό ιώδιο. Πρόκειται για μία μόνο θεραπευτική δόση που δίνεται έτσι απλά "σ' ένα ποτήρι νερό". Στην Ελλάδα ελάχιστοι προτιμούν αυτήν την απλή και πολύ φθηνή θεραπεία. Ακόμα και ιατροί που πάσχουν οι ίδιοι από τη νόσο του θυρεοειδή υποβάλλονται σε δύσκολες και ακριβές θεραπείες, διότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Εδώ έχουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση, όπου η διοικητική εξουσία μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της υγείας καλύπτοντας οικονομικά μόνο τις σωστές ιατρικές επιλογές".