Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Συνέντευξη-πληροφορία

( τα μυστικά του τατοΐου σε ένα βιβλίο :: 20/1/2006 20:21:02) 

Ο συγγραφέας του, ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος μιλά στη "Μ"

Τα μυστικά του Τατοΐου σε ένα βιβλίο

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΥΣΝΤΑΚΤΗ Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗ

Πώς ζούσε η βασιλική οικογένεια στο διάστημα ενός περίπου αιώνα (1879-1973); Πώς ήταν το φυσικό και κτιριακό πλαίσιο της ζωής της στο Τατόι; Ποιος ήταν ο ρόλος του συγκεκριμένου χώρου στην πολιτική, κοινωνική και διπλωματική ιστορία της χώρας; Απαντήσεις σ' αυτά καθώς και άλλα ερωτήματα δίνει το βιβλίο "Το χρονικό του Τατοΐου" εκδόσεις Καπόν, το οποίο παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, από τον καθηγητή του ΑΠΘ Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο, το δημοσιογράφο Κώστα Ιορδανίδη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

Ο χώρος και η ελληνική ιστορία

Ο συγγραφέας του, ιστορικός Κώστας Μ. Σταματόπουλος, απαριθμεί στη "Μ" μερικά από τα γεγονότα που φανερώνουν την εμπλοκή του χώρου αυτού σε πολύ σοβαρά πολιτικά ζητήματα της εποχής εκείνης: "Παρότι ήταν μία ιδιωτική κατοικία, κάθε φορά που ο αρχηγός κράτους, για κάποιους λόγους -κυρίως υγείας-, δεν μπορούσε να μετακινηθεί για μεγάλα διαστήματα, οι λειτουργίες, που κανονικά θα γίνονταν στα επίσημα ανάκτορα, πραγματοποιούνταν στο Τατόι. Αυτό συνέβη την περίοδο του διχασμού το καλοκαίρι του 1915, αλλά και την περίοδο της ασθένειας του βασιλιά Παύλου. Γι' αυτό η κυβέρνηση Παπανδρέου ορκίστηκε εκεί. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις και για διάφορους λόγους έπρεπε να τηρηθεί μυστικότητα. Έτσι, το Τατόι λειτούργησε ως 'κρυψώνας'. Αυτό συμβαίνει στις παραμονές της γερμανικής επίθεσης, όταν γίνονται εκεί μυστικά συμβούλια για το πώς θα διαταχθούν οι ελληνικές δυνάμεις. Ομοίως, εκεί γίνονται το φθινόπωρο του 1966 οι τρεις μυστικές συναντήσεις του Κωνσταντίνου με τον Παπανδρέου και τον Κανελλόπουλο, που ουσιαστικά οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης των αποστατών και άνοιξαν το δρόμο για τις εκλογές, οι οποίες ματαιώθηκαν από τη χούντα την 21η Απριλίου. Τέλος, στην κατοικία αυτή υπήρχε έντονο παρασκήνιο: Προετοιμασίες, συζητήσεις και ανεπίσημες επαφές με όλους τους πολιτικούς που πέρασαν από την Ελλάδα επί έναν αιώνα".

Ο αναγνώστης βλέπει να εκτυλίσσεται η ιστορία τεσσάρων ή πέντε γενεών ανθρώπων μέσα από ιδιωτικά και άγνωστα έγγραφα και προσωπικές αναμνήσεις. Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμη φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες.

Επτάχρονη προσπάθεια

Ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με την περιοχή ήταν η ομορφιά του τοπίου της. "Είναι ένα πολύ ωραίο μέρος, όπου συνήθιζα να πηγαίνω περίπατο. Βλέποντας την εγκατάλειψή του σκέφτηκα να ασχοληθώ λίγο με την ιστορία του. Δεν περίμενα τότε ότι θα αφιέρωνα επτά χρόνια από τη ζωή μου σ' αυτό και ότι θα έμπαινα σε έναν κυκεώνα ευρωπαϊκής ιστορίας και πολύ σημαντικών στοιχείων, για τη συλλογή των οποίων ταξίδεψα σε ολόκληρη την Ευρώπη", καταλήγει.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λ. Στρατού 2). Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σταματόπουλου "Το Χρονικό του Τατοΐου 1800-2003", εκδόσεις Καπόν. Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ.