Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-πληροφορία

( ετοιμάζεται για πτήση ο θ. γιουρτσίχιν :: 9/1/2006 20:45:43) 

Ο ελληνικής καταγωγής αστροναύτης Θ. Γιουρτσίχιν.

Ετοιμάζεται για πτήση ο Θ. Γιουρτσίχιν

Με το διαστημόπλοιο "Σογιούζ" θα ταξιδέψει το Μάρτιο ο ομογενής αστροναύτης

Ετοιμος για νέα αποστολή στο Διάστημα, τον προσεχή Μάρτιο, δηλώνει από τη Θεσσαλονίκη ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος αστροναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να προσφέρει στην Ελλάδα τις γνώσεις και την εμπειρία του. «Αν η Ελλάδα αποφασίσει να στείλει στο Διάστημα αστροναύτη, θα ήθελα να συμβάλω στην εκπαίδευσή του και να βοηθήσω με ό,τι μπορώ ως ομογενής», τόνισε.

Κοπή πίτας Ποντίων

Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης ήταν καλεσμένος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματίων Παλιννοστούντων Ομογενών, της οποίας είναι επίτιμος μέλος. «Ετοιμάζομαι για τη δέκατη τρίτη αποστολή στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο 'Σογιούζ', που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2006 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν», είπε ο αστροναύτης Γιουρτσίχιν και πρόσθεσε: «Ήθελα πολύ να δω τη μητέρα μου πριν από την αποστολή, παρόλο που δεν είμαι κύριο μέλος της αλλά αναπληρωτής».

Οι γονείς του Γιουρτσίχιν, η μητέρα του Μικρούλα Γραμματικοπούλου, ο πατέρας του Νικόλαος Γιουρτσίχιν και ο αδελφός του Παναγιώτης, ήλθαν στην Ελλάδα από το Βατούμι πριν από δέκα χρόνια και έκτοτε διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι του αρέσει που βρίσκεται στην Ελλάδα και επισήμανε ότι το να μένουν μόνιμα οι γονείς του στην Ελλάδα τον κάνει να νιώθει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν καταγράφεται στην ιστορία ως ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης, ο οποίος στις 9 Οκτωβρίου 2002 ταξίδεψε στο Διάστημα και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (International Space Station). «Μου αρκεί που έχω την ελληνική σημαία μαζί μου», είχε πει τότε στους δικούς του ανθρώπους πριν φύγει στο Διάστημα.