Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( υδατάνθρακες για καλή ζωή ) 

Υδατάνθρακες για καλή ζωή

Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και προστατεύουν από επιπλοκές της δίαιτας

Η κατανάλωση άφθονων υδατανθράκων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό του ανθρώπου. Αυτό υποστηρίζει κοινή έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός προέρχεται, κατά 55% τουλάχιστον, από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες μειώνεται σημαντικά το ενδεχόμενο εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με τη διατροφή που βασίζεται στα λίπη. Τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, όπως δημητριακά, ρίζες, λαχανικά και φρούτα βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο του βάρους και στην προστασία από την εμφάνιση νοσημάτων που προκαλούνται από επίπονες δίαιτες, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί, αναφερόμενοι κυρίως στις σύγχρονες κοινωνίες των αναπτυγμένων κρατών.

Για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η διατροφή του οποίου ούτως ή άλλως βασίζεται στους υδατάνθρακες, η έκθεση συνιστά την αύξηση του ποσοστού της πρωτεΐνης και των λιπών έτσι ώστε η καθημερινή διατροφή να είναι περισσότερο ισορροπημένη. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός διαθέτει απεριόριστη ικανότητα αποθήκευσης λίπους, ενώ αντίθετα η δυνατότητα αποθήκευσης υδατανθράκων είναι πολύ μικρότερη και του αλκοόλ ανύπαρκτη. Πρώτα χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό οι θερμίδες από το αλκοόλ και στη συνέχεια από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Οι θερμίδες από τα λίπη χρησιμοποιούνται τελευταίες και όταν καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια, το υπόλοιπο των λιπών αποθηκεύεται. Αυτός είναι ο λόγος που η αύξηση του ποσοστού των υδατανθράκων στο καθημερινό διαιτολόγιο των ενηλίκων σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης λίπους απομακρύνει αισθητά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Η έκθεση, που τιτλοφορείται "Υδατάνθρακες στη Διατροφή του Ανθρώπου", προειδοποιεί όμως ότι οποιαδήποτε αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης υδατανθράκων πρέπει να συνδυάζεται με καθημερινή άσκηση διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η αύξηση του βάρους θα είναι αναπόφευκτη.