Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( φάρμακο για το aids το... aids ) 

Φάρμακο για το AIDS το… AIDS

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες μεθόδους, που στοχεύουν στην εξόντωση του AIDS, είναι η ίδια η χορήγηση του ιού στον οργανισμό ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του τελευταίου και να καταστρέψει τα ήδη μολυσμένα κύτταρα.

Αυτά τα στοιχεία ανέλυσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας-ανοσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρία Ραπτοπούλου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανοσολογίας.

"Όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από AIDS καταλήξαμε", ανέφερε η κ. Ραπτοπούλου, "στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια τάση πτώσης. Αυτή η πτωτική τάση προέκυψε από μια σειρά μεθόδων θεραπείας όπου έγινε ένας συνδυασμός φαρμάκων, που ξεκινάει αμέσως μετά τη μόλυνση του οργανισμού. Αν μπορούμε να ξέρουμε ότι το άτομο είχε μια επαφή το προηγούμενο βράδυ και εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης τότε χορηγώντας αμέσως αυτόν τον συνδυασμό οι πιθανότητες καταπολέμησής του είναι πολύ μεγάλες", τόνισε η κ. Ραπτοπούλου.

Σε περίπτωση, όμως, που η νόσος έχει προχωρήσει οι επιστήμονες καταφεύγουν στην τεχνητή εισαγωγή του ιού στον οργανισμό. Συγκεκριμένα η κ. Ραπτοπούλου εξήγησε: "αν η μόλυνση είναι οξεία, τότε εισάγουμε τον ιό, τον οποίο εξ αρχής έχουμε αδρανοποιήσει, ώστε να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και να καταστρέψει όλα τα μολυσμένα κύτταρα".

Τέλος, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, ύστερα από κλινικές εφαρμογές, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά δεδομένου ότι σημειώθηκε ύφεση της νόσου. Παρ' όλα αυτά όμως δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για κάποια θεραπεία, η οποία θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την εξάλειψη της νόσου.