Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστημονική είδηση

( όχι μόνο δεν κινδυνεύετε, αλλά ωφελείστε ) 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Όχι μόνο δεν κινδυνεύετε, αλλά ωφελείστε

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παλαιότερα θεωρούνταν κάτι που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την πορεία της κύησης και τη ζωή του εμβρύου. Παρ' όλα αυτά, νέες έρευνες έχουν ανατρέψει αυτή τη θεωρία και έχουν αποδείξει ότι όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά είναι και απαραίτητη.

Η επιβεβαίωση αυτή έγινε από την καθηγήτρια γυμναστικής Χέδερ Νούτιγκ, η οποία όχι μόνο δε σταμάτησε να κάνει τις δουλειές που έκανε πριν από την εγκυμοσύνη της, αλλά συνέχισε και να γυμνάζεται κανονικά για τους πρώτους επτά μήνες της κύησης.

"Συνήθιζα να κάνω αεροβική γυμναστική και να προσπαθώ με αυτό τον τρόπο να ελέγχω το βάρος μου. Επίσης έκανα μπαλέτο και πάνω από όλα έκανα χαλαρωτικές ασκήσεις. Πάντα όμως ήμουν προσεκτική και φρόντιζα να μην ξεπερνάω τα όρια, γιατί είχα ευθύνη και για μια άλλη ζωή", δήλωσε η κ. Νούτιγκ.

Συγκεκριμένα είδη ασκήσεων, όπως είναι η έντονη αεροβική ή οι ασκήσεις για τη μείωση βάρους, θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και οι γιατροί παλαιότερα έθεταν περιορισμούς στην ένταση και στη διάρκειά τους. Τα τελευταία χρόνια όμως δηλώνουν ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί δεν είναι απαραίτητοι.

"Ανακαλύψαμε πως το να μετριάζουμε την άσκηση μείωνε τους κινδύνους", τόνισε η γιατρός Μαριάν Χατς, ενώ εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται το ενδεχόμενο να προκληθούν πρόωρες γέννες.

Παράλληλα, μια νέα έρευνα απέδειξε ότι η άσκηση σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας μπορεί να έχει και κάποια πλεονεκτήματα. "Η άσκηση που γίνεται τρεις ή τέσσερις ώρες την εβδομάδα, όπως για παράδειγμα το κολύμπι ή η αεροβική, αυξάνει τις πιθανότητες για μια έγκυο να γεννήσει κανονικά στις 40 εβδομάδες κύησης", υπογράμμισε η ίδια.

Ερευνητές επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση είναι ασφαλής ακόμα και για τις γυναίκες με ιστορικό αποβολών. "Στην πραγματικότητα", δήλωσε η Χατς, "πολλές μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση μετά από ιατρική συμβουλή μπορεί να είναι ωφέλιμη στις γυναίκες με διαβήτη".

Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και για τη γυμναστική οι ειδικοί συνιστούν "μια δόση κοινής λογικής", δηλαδή προτείνουν να μη γίνεται οποιαδήποτε μορφή άσκησης σε μεγάλη "ποσότητα", να υπάρχει αύξηση των θερμίδων που καταναλώνονται σε ημερήσια βάση και να διατηρείται κανονικά το σωματικό βάρος. Επίσης συνιστούν να αποφεύγονται οι ασκήσεις που απαιτούν ισορροπία, γιατί μια πιθανή πτώση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη μητέρα και το παιδί.