Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( μονάδα με... "ανθεκτικά" πρόβατα :: 20/3/2006 17:12:14) 

Μονάδα με… "ανθεκτικά" πρόβατα

Δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης στη Ν. Ιωνία

Πιλοτική κτηνοτροφική μονάδα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει μόνο πρόβατα ανθεκτικά στην τρομώδη νόσο, δημιούργησε στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΙΚΕΘ).

"Με γονοτυπικές αναλύσεις βρίσκουμε τα ζώα που έχουν ανθεκτικότητα στη νόσο και τα αναπαράγουμε. Όσα είναι ευάλωτα τα απομακρύνουμε. Δώσαμε επίσης γενετικό υλικό των προβάτων σε κτηνοτροφικές μονάδες και σταθμούς με ζώα αναπαραγωγής", αναφέρει η δρ του ΙΚΕΘ Λουκία Αικατερινιάδου.

Οι επιστήμονες της Ελλάδας προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθεκτικές μονάδες, καθώς υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη σχετικά με το ενδεχόμενο να επέστρεψε στα πρόβατα η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, που φαίνεται ότι στην αρχική της μορφή μεταδόθηκε από τα πρόβατα στα βοοειδή.

Χθες, σε συνάντηση εργασίας που έγινε υπό το ΕΘΙΑΓΕ στη Θέρμη, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες των κτηνιατρικών υπηρεσιών, συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από τη λειτουργία της πρότυπης μονάδας του ΙΚΕΘ και δόθηκε ενημερωτικό υλικό σε κτηνιάτρους και παραγωγούς σχετικά με τις γονοτυπικές αναλύσεις των προβάτων.

Φ.Κ.