Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( ερευνα για τη σχέση καπνίσματος - αθηροσκλήρωσης :: 23/2/2006 20:18:02) 

Ερευνα για τη σχέση καπνίσματος - αθηροσκλήρωσης

Πρώτη μέρα εργασιών του 2ου ετήσιου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης

Μόνο το 3%-5% των καπνιστών καταφέρνει να κόψει την επιβλαβή συνήθεια χωρίς τη βοήθεια γιατρού, ενώ οι υπόλοιποι καταφεύγουν σε υποκατάστατα νικοτίνης, όπως είναι τα αυτοκόλλητα ή οι τσίχλες, ή στη φαρμακευτική ουσία βουπροπιόνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του 2ου ετήσιου συνεδρίου αθηροσκλήρωσης, το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδας, το κάπνισμα αποτελεί απειλή για τους… θεριακλήδες και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για τον πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου της αθηροσκλήρωσης και των σοβαρών επιπλοκών της, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο αιφνίδιος θάνατος.

Τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το 2003 έως το 2005 στο ιατρείο αθηροσκλήρωσης-διακοπής καπνίσματος της β' παθολογικής κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν όμως και άλλα ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένα. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η σχέση του καπνίσματος με τους άλλους παράγοντες αθηροσκλήρωσης στους ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο.

Ειδικότερα οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 220, ηλικίας από 30 έως 60 ετών, εκ των οποίων 123 γυναίκες και 97 άνδρες. Σε όλους έγινε πρώτα πλήρης ιατρικός έλεγχος.

Στη συνέχεια τις πρώτες δέκα ημέρες της θεραπείας χορηγήθηκε βουπροπιόνη των 150 mg/ημερησίως και ακολούθως η δόση αυξήθηκε σε 300mg/ημερησίως για δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας από τους 220 ασθενείς οι 22 (10%) βρέθηκαν παχύσαρκοι, οι 77 (35%) έπασχαν από δυσλιπιδαιμία, οι 66 (30%) από αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε 55 (25%) δεν βρέθηκε να συνυπάρχει άλλος παράγοντας αθηροσκλήρωσης εκτός της συνήθειας του καπνίσματος.

Εξάλλου το 82% των ατόμων που προσήλθαν επρόκειτο για πολύ εξαρτημένους καπνιστές και το 78% αυτών ήταν απολύτως έτοιμοι, σύμφωνα πάντα με το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν, να διακόψουν το κάπνισμα. Από τα 220 άτομα τα 88 (40%) είχαν επιτυχή διακοπή του καπνίσματος και συνεχίζουν να μην καπνίζουν.