Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( ανθισε στο... σύνταγμα ο κρόκος :: 13/3/2006 18:11:48) 

"Το χρυσάφι της ελληνικής γης", όπως αποκαλείται το σπάνιο φυτό το οποίο ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή της Κοζάνης, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ημερίδας που διοργάνωσαν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Ανθισε στο… Σύνταγμα ο κρόκος

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σπάνιου φυτού της Κοζάνης παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας άνθισε ο κρόκος Κοζάνης. "Το χρυσάφι της ελληνικής γης", όπως αποκαλείται το σπάνιο φυτό, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ημερίδας που διοργάνωσαν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", όπου ερευνητές, επιστήμονες και γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τις ευεργετικές επιδράσεις της χρήσης του κρόκου στην ανθρώπινη υγεία, καθώς τις σπάνιες ιδιότητές του ως άρτυμα.

Το σπάνιο φυτό, που είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία σαφράν, ευδοκιμεί μόνο στην περιοχή της Κοζάνης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας Μόσχο Πολυσίου, "έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει και αναζωογονεί τα κύτταρα, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου και στη βελτίωση της μνήμης, εμποδίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες".

Ο επίκουρος καθηγητής Ενόργανης Χημείας Πέτρος Ταραντίλης υπογράμμισε ότι "είναι ένα από τα σπάνια αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά" και παρουσίασε "την επίδραση των συστατικών του κρόκου στα λευχαιμικά κύτταρα", επισημαίνοντας ότι "αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό, αλλά ταυτόχρονα διαφοροποιούν τα καρκινικά κύτταρα".

Συμπεράσματα ερευνών

Επίσης, επιστήμονες παρουσίασαν αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών για τον κρόκο, οι οποίες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

- Το εκχύλισμα του κρόκου και δύο από τα βασικά συστατικά, το crocin και το crocetin, βελτίωσαν την ικανότητα μνημόνευσης και μάθησης σε ποντίκια που παρουσίαζαν περιορισμένες δυνατότητες σε αυτά τα χαρακτηριστικά λόγω διάθεσης αιθανόλης.

- Αναλογικές δόσεις κροκίνης απομονωμένης από τον κρόκο αύξησαν σημαντικά την κυκλοφορία του αίματος στον αμφιβληστροειδή και στην κόρη του ματιού, βοήθησαν στην αποκατάσταση λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ισχαιμικής ρητινοπάθειας.

- Το στίγμα του κρόκου και το εκχύλισμα των πετάλων του επέδειξαν περιοριστική επίδραση σε έρευνα χημικού πόνου, όπως επίσης και σε χρόνια αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.

- Εκχύλισμα από aepuous και αιθανόλη από τον κρόκο περιόρισαν την κυκλοφοριακή πίεση του αίματος με τρόπο εξαρτώμενο από τη σχετική δόση.

- Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ο κρόκος πιθανώς να έχει θεραπευτικά πλεονεκτήματα για την αντιμετώπιση ελαφράς ως μέτριας κατάθλιψης.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ υπογράφτηκε σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης του κρόκου στο εξωτερικό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ