Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( απειλεί το μεταβολικό σύνδρομο :: 16/2/2006 19:49:54) 

Από τους περίπου 30.000 ασθενείς που παθαίνουν οξύ καρδιακό επεισόδιο κάθε χρόνο στην Ελλάδα, οι 4.000 υποβάλλονται σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και οι 14.000 σε αγγειοπλαστική.

Εμφανίζεται σε 1 στους 4 Έλληνες άνω των 18 και ενοχοποιείται για υψηλά ποσοστά καρδιακών και εγκεφαλικών

Απειλεί το μεταβολικό σύνδρομο

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Ένας στους τέσσερις Έλληνες άνω των 18 ετών εμφανίζει σύμφωνα με τους επιστήμονες μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο ευθύνεται για υψηλά ποσοστά καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, ενώ ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος στα παχύσαρκα παιδιά.

Στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο περίπου 30.000 οξέα καρδιακά και 13.000 εγκεφαλικά επεισόδια. Από τα καρδιακά επεισόδια, τα 7.000 πεθαίνουν πριν να φτάσουν στο νοσοκομείο, ενώ από τα άτομα που τελικά επιβιώνουν, οι 4.000 υποβάλλονται σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και οι 14.000 σε αγγειοπλαστική.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου των ομάδων εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Γιάννη Γουδέβενο, το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα άθροισμα αλληλοσχετιζόμενων διαταραχών (χαμηλή καλή χοληστερίνη, υπέρταση, παχυσαρκία), που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακής νόσου.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η παχυσαρκία και κυρίως στην παιδική ηλικία, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τα Ελληνόπουλα είναι "πρωταθλητές Ευρώπης" στα κιλά.

Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, οι κύριες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από αύξηση της κατανάλωσης λίπους και ζάχαρης, αναψυκτικών και γλυκών. Μάλιστα, η θεραπεία της νόσου είναι επίπονη και δύσκολη, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών θα γίνει παχύσαρκο και ως ενήλικας.

Καρδιά και μαγνητικός συντονισμός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Χαρίσιος Μπουντούλας αναφέρθηκε στη χρήση του μαγνητικού συντονισμού και στην καρδιολογία. Όπως εξήγησε, "πρόκειται για μία υψηλής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας τεχνική, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καρδιολόγο να δει εάν το μυοκάρδιο του ασθενούς έχει νεκρωθεί ή έχει ακόμη τη δυνατότητα να επανέλθει. Στη συνέχεια, μπορεί ο γιατρός να καθορίσει και το επόμενο βήμα, το οποίο μπορεί να είναι να υποβάλλει τον ασθενή σε αγγειοπλαστική ή by pass".

Σύμφωνα με τον κ. Μπουντούλα, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στην καρδιολογία την τελευταία πενταετία, καθώς πριν την χρησιμοποιούσαν μόνο για τον εγκέφαλο και τις αρθρώσεις.

Επιπλέον, ο κ. Μπουντούλας επισήμανε ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν σχεδόν το ίδιο με τους άνδρες και πεθαίνουν εξίσου συχνά από νοσήματα της καρδιάς. Απλώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τουλάχιστον μία δεκαετία αργότερα απ' ό,τι οι άνδρες.