Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Νέα δεδομένα για τα επιστημονικά εγχειρίδια της Αστρονομίας δημιουργεί η διαπίστωση ότι το ουράνιο σώμα που ανακαλύφθηκε πέρυσι στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος είναι κατά 700 χιλιόμετρα μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον ένατο πλανήτη, τον Πλούτωνα.

Οι αστρονόμοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα εάν θα δεχτούν το νέο πλανήτη στην οικογένεια του ηλιακού μας συστήματος, οπότε θα έχουμε δέκα πλανήτες, ή θα τον απορρίψουν, μαζί όμως με τον Πλούτωνα, οπότε θα περιοριστούμε στους οκτώ.

Το άστρο που ανακαλύφθηκε το 2005 και θεωρείται από ορισμένους αστρονόμους ως ο δέκατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην τελευταία ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής επιθεώρησης "Nature". Το άστρο αυτό, που προσωρινά ονομάστηκε 2003-UB313, είναι το πιο μακρινό που έχει βρεθεί έως σήμερα να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Βρίσκεται σε απόσταση 15 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Η νέα αυτή μελέτη, υπό τον αστροφυσικό Φρανκ Μπερτόλντι του πανεπιστημίου της Βόννης, στηρίζεται σε θερμικές παρατηρήσεις του 2003-UB313, για να βγει τεκμηριωμένο συμπέρασμα για τις διαστάσεις του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, η διάμετρός του είναι γύρω στα 3.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερη από τα 2.300 χιλιόμετρα της διαμέτρου του Πλούτωνα, του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος. "Καθώς το 2003-UB313 είναι μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί να μην ταξινομηθεί στην κατηγορία των πλανητών", υπογράμμισε ο Γερμανός επιστήμονας.

Ωστόσο άλλοι αστρονόμοι τονίζουν ότι το ουράνιο αυτό αντικείμενο είναι δυο φορές πιο μακριά από τον ήλιο, από ό,τι είναι ο Πλούτωνας, με μια τροχιά που το τοποθετεί εντός της ζώνης Kuiper, που αποτελείται από εκατομμύρια παγωμένα άστρα που περιβάλλουν το ηλιακό μας σύστημα.

Η επιστημονική κοινότητα έχει έναν αυξανόμενο αριθμό μελών που εκτιμούν ότι ο Πλούτωνας είναι ένα αντικείμενο της ζώνης Kuiper και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί πλανήτης. Ορισμένοι άλλοι προτείνουν να ονομάζουν αυτά τα ενδιάμεσα άστρα "πλανήτες νάνους". Η διεθνής αστρονομική ένωση που αποφασίζει για τις ταξινομήσεις αυτές, συνεχίζει να συζητά για το μέλλον του Πλούτωνα και του 2003-UB313, χωρίς κανείς να μπορεί να πει πότε αυτό θα ξεκαθαρίσει. Το νέο άστρο ανακαλύφθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2005 με την επανεξέταση φωτογραφιών που λήφθηκαν από το αστεροσκοπείο του όρους Πάλομαρ στην Καλιφόρνια στις 21 Οκτωβρίου 2003.