Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( η υπέρταση χτυπά το 8%-10% των εγκύων :: 2/2/2006 19:58:18) 

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τη γυναίκα η προεκλαμψία είναι σπασμοί, εγκεφαλική αιμορραγία, αποκόλληση πλακούντα με διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, πνευμονικό οίδημα, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική αιμορραγία ακόμη και θάνατος.

Μπορεί να εξελιχθεί σε προεκλαμψία ή εκλαμψία με επικίνδυνες συνέπειες για τη γυναίκα και το έμβρυο

Η υπέρταση χτυπά το 8%-10% των εγκύων

Σοβαρούς κινδύνους για τις γυναίκες που περιμένουν παιδί εγκυμονεί η υπέρταση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η οποία χτυπά το 8%-10% των εγκύων και αποτελεί σημαντική αιτία της μητρικής και περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Η υπέρταση της κύησης εμφανίζεται συνήθως μετά την 20ή εβδομάδα και μπορεί να εξελιχθεί σε προεκλαμψία ή εκλαμψία με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του τέταρτου πανελλήνιου συμποσίου αρτηριακής υπέρτασης, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία.

"Η προεκλαμψία προσβάλλει κυρίως γυναίκες που μένουν για πρώτη φορά έγκυες και εμφανίζεται πιο συχνά μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η αιτία που την προκαλεί δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, αλλά πρόκειται κυρίως για προβλήματα στην κατασκευή και την ποιότητα του πλακούντα και κυρίως των αγγείων που δημιουργήθηκαν σε αυτόν", τόνισε, κατά την εισήγησή του, ο επιμελητής Παθολογίας Κωνσταντίνος Πετίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες υπέρτασης κατά την κύηση είναι η χρόνια υπέρταση, το ιστορικό προεκλαμψίας σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, η μικρή (κάτω των 20 ετών) ή μεγάλη (άνω των 40 ετών) ηλικία της εγκύου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και γενετικοί παράγοντες.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για τη γυναίκα η προεκλαμψία είναι σπασμοί, εγκεφαλική αιμορραγία, αποκόλληση πλακούντα με διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, πνευμονικό οίδημα, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική αιμορραγία και θάνατο. Αντίστοιχα, οι κίνδυνοι για το έμβρυο περιλαμβάνουν τη σοβαρή καθυστέρηση της ανάπτυξης, την οξέωση, τον πρόωρο τοκετό και το θάνατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη διάγνωση, η στενή ιατρική επίβλεψη και ο τοκετός υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το έμβρυο είναι οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της προεκλαμψίας. Η κατάκλιση, είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο, συστήνεται συνήθως για τις γυναίκες με ήπια προεκλαμψία, ενώ οι έγκυες με σοβαρή υπέρταση πρέπει να λάβουν φαρμακευτική θεραπεία.

Όσον αφορά την πρόληψη της προεκλαμψίας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η χορήγηση ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις μειώνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα της προεκλαμψίας.