Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( ακριβέστερη διάγνωση καρδιολογικών παθήσεων :: 26/1/2006 20:43:35) 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ακριβέστερη διάγνωση καρδιολογικών παθήσεων

Ακριβέστερη διάγνωση των παθήσεων της καρδιάς παρέχει η τρισδιάστατη ηχοκαρδιογραφία που εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζεται σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης Στυλιάδης, η νέα τεχνική "επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει τρισδιάστατα την καρδιά, να εντοπίζει με ακρίβεια παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια και να εφαρμόζει την καταλληλότερη θεραπεία".

Η τρισδιάστατη ηχοκαρδιογραφία θα παρουσιασθεί στο όγδοο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο ηχοκαρδιογραφίας που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, σήμερα και αύριο, η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τεχνολογικά η ηχοκαρδιογραφία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η συμβολή της στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση των διαφόρων ασθενειών γίνεται ολοένα και πιο έγκυρη.

"Με την τοποθέτηση του αμφικοιλιακού βηματοδότη επανασυγχρονίζουμε την καρδιά. Οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολλοί, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν προϋποθέσεις να ευνοηθούν από την τοποθέτηση του αμφικοιλιακού βηματοδότη", τόνισε ο κ. Στυλιάδης.

Το ηχοκαρδιογράφημα

Πρόκειται για μια αναίμακτη διαγνωστική μέθοδο που ελέγχει την ανατομία και τη λειτουργικότητα της καρδιάς δίνοντας σημαντικές πληροφορίες στον γιατρό για τη λειτουργία των βαλβίδων, του περικαρδίου, της καρδιάς συνολικά αλλά και των μεγάλων αρτηριών. Οι πληροφορίες είναι ακριβείς και πλήρεις, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη χρειάζεται να υποβληθεί σε μεγάλο αριθμό άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.