Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ένας πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, τα χαρακτηριστικά του οποίου μοιάζουν με εκείνα της Γης, ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 25.000 ετών φωτός από εμάς, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα αστρονόμων σε άρθρό της στο τεύχος της επιθεώρησης "Nature" που κυκλοφορεί σήμερα.

Ο νέος πλανήτης μοιάζει συμπαγής, πιθανώς αποτελείται από βράχους και πάγο και έχει μάζα ίση με "μόνο πέντε γήινες μάζες", δηλαδή είναι ο μικρότερος εξωηλιακός πλανήτης που έχει μετρηθεί ποτέ. Η θερμοκρασία του εκτιμάται στους 53 βαθμούς Κέλβιν (-220 βαθμούς Κελσίου). Απέχει από τον αστέρα του, τριπλάσια απόσταση απ' ό,τι η Γη από τον Ήλιο, ενώ η περιστροφή γύρω από αυτόν διαρκεί δέκα χρόνια, ανακοίνωσε ο Ζαν-Φιλίπ Μπολιέ, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Paris-1, επικεφαλής του προγράμματος "Planet". Ο νέος πλανήτης έλαβε το όνομα OGLE-2005-BLG-390Lb, από τον όνομα του αστέρα του OGLE-2005-BLG-390.

Όπως δήλωσαν οι αστρονόμοι του, το "Planet" μπόρεσε να παρακολουθήσει με τα πέντε τηλεσκόπιά του, που αναχώρησαν στο νότιο ημισφαίριο, την απόκλιση μιας λάμψης αστέρα που παρατηρήθηκε στις 11 Ιουλίου 2005 από την αμερικανοπολωνική ερευνητική ομάδα OGLE, από τα αρχικά της ονομασίας του διαστημικού προγράμματος. Αυτοί που μετείχαν στην έρευνα, 73 αστροφυσικοί από 32 ιδρύματα και δώδεκα διαφορετικές χώρες, απέδωσαν την απόκλιση αυτή στο πέρασμα ενός εξωηλιακού πλανήτη πολύ μικρότερου από τον Ποσειδώνα.

Τουλάχιστον 170 πλανήτες έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Για τον δόκτορα Πασκάλ Φουκέ, του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Τουλούζης και Ταρμπ της Γαλλίας, η ακραία θερμοκρασία που επικρατεί σε αυτόν τον πλανήτη "εμποδίζει πιθανώς την εμφάνιση μορφής ζωής. Εκτιμάμε πως η ζωή στη Γη αναπτύχθηκε λόγω της παρουσίας νερού, συνεπώς χρειάζεται μια τέτοια θερμοκρασία, ώστε το νερό να είναι σε υγρή μορφή", θερμοκρασία ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα. Γι' αυτό θα έπρεπε αυτός ο πλανήτης να βρίσκεται σε σχέση με τον αστέρα του σε απόσταση τέτοια που επιτρέπει ιδανικές συνθήκες, "δηλαδή σε γενικές γραμμές να απέχει απόσταση όμοια με εκείνη της Γη από τον Ήλιο".