Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ένας άγνωστος έως σήμερα ιός ανακαλύφθηκε σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτός ο τύπος καρκίνου να προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών παραγόντων και ασθενειών.

Ο ιός XMRV εντοπίζεται για πρώτη φορά στον άνθρωπο, είναι όμως στενός συγγενής ενός γνωστού ιού, που προκαλεί λευχαιμία στα ποντίκια. Ανιχνεύθηκε στους προστάτες ανδρών, οι οποίοι παρουσίαζαν μετάλλαξη στο γονίδιο HPC1, το οποίο συμβάλλει στην άμυνα από ιούς. Την ανακάλυψη ανακοίνωσαν ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας, του Σαν Φρανσίσκο και του Κλίβελαντ, τονίζοντας παράλληλα ότι προς το παρόν δεν έχουν εντοπίσει άμεση σχέση μεταξύ του ιού και του καρκίνου, αλλά τα κλινικά στοιχεία δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως, διαφορετικοί ιοί έχουν ήδη ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ορισμένων καρκίνων, όπως του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς ο νέος ιός μεταπήδησε από το ποντίκι στον άνθρωπο, θεωρούν όμως πιθανό να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε για την ανίχνευση του ιού ένα "τσιπ γονιδίων", μια συσκευή που περιέχει τμήματα γενετικού υλικού και από τους 20.000 γνωστούς ιούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Το τσιπ αυτό χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση δειγμάτων προστάτη από 86 ασθενείς με καρκίνο. Από τους 20 ασθενείς που έφεραν τη μετάλλαξη και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου HPC1, οι οκτώ ήταν μολυσμένοι από τον ιό. Μόνο ένας από τους ασθενείς που δεν έφεραν τη μετάλλαξη βρέθηκε θετικός στο γενετικό υλικό του ιού.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ σεξουαλικού και οικογενειακού ιστορικού, ιών και καρκίνου του προστάτη. Θα εξετάσουν επίσης εκατοντάδες επιπλέον ασθενείς και υγιείς άνδρες και θα προσπαθήσουν να αναπτύξουν τεστ ανίχνευσης του ιού στο αίμα. Αν ο XMRV αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο, θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εμβολίων ή να ανοίξει το δρόμο σε νέες θεραπείες κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε άνδρες άνω των 50 ετών. Εκδηλώνεται συνήθως σε μεγάλη ηλικία, συχνότερα σε άνδρες με παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό της νόσου.