Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο άνθρωπος οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς την αυτοκαταστροφή του, αν δεν περιοριστούν δραστικά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποίησαν χθες Βρετανοί επιστήμονες. "Οι κλιματικές αλλαγές είναι πολύ χειρότερες απ' ό,τι πιστεύαμε και απαιτείται να δράσουμε άμεσα", συνόψισε τα συμπεράσματά τους ο Χένρι Ντέργουεντ, σύμβουλος επί θεμάτων κλιματικών αλλαγών του Τόνι Μπλερ.

Η μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ενώ μία επιπρόσθετη αύξηση της τάξης του 0,4 βαθμού Κελσίου θα σήμαινε ότι θα καταστρέφονταν όλοι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και θα έλιωναν οι παγετώνες στα Ιμαλάια, τα οποία και θα πλημμύριζαν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας. Κι ακόμη μία ενδεχόμενη αύξηση 3 βαθμών Κελσίου -οι ειδικοί εκτιμούν πως μέσα στον επόμενο αιώνα η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 6 βαθμούς- θα προκαλούσε το θάνατο 400 εκατομμυρίων ανθρώπων από ασιτία, την εξαφάνιση δεκάδων ζωικών και φυτικών ειδών και πανδημίες σειράς ασθενειών, που σήμερα θεωρούνται "ξεπερασμένες", όπως ο δάγκειος πυρετός. Ήδη μάλιστα οι πρώτες επιπτώσεις είναι ορατές, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αποτελούν συχνό φαινόμενο και εκατομμύρια κατοίκους παράκτιων περιοχών να απειλούνται εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Η πρώτη φάση του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό της εκπομπής επιβλαβών αερίων τελειώνει το 2012 και ήδη έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη συνέχισή του. Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παράγουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες των αερίων αυτών, αρνούνται να το προσυπογράψουν ή να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα έχουν συστήσει, μαζί με την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, μία δική τους σύμπραξη, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η οποία όμως σαφώς και δεν είναι τόσο φιλόδοξη όσο το Κιότο.