Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( αναίμακτη στεφανιογραφία σε πέντε δευτερόλεπτα :: 12/1/2006 19:39:17) 

Επανάσταση για τα ιατρικά δεδομένα αποτελεί ο νέος αξονικός τομογράφος (GE LightSpeed VCT-64), που λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια στη «Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης».

Αναίμακτη στεφανιογραφία σε πέντε δευτερόλεπτα

Πρωτοποριακή ιατρική τεχνολογία στην «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης»

Ημερίδα με θέμα «Διαγνωστικές καινοτομίες» διοργανώνει στις 12 αύριο το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας», η «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν δύο σημαντικές πρωτιές της «Euromedica» στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, η χρήση του ογκομετρικού αξονικού τομογράφου 64 τομών και η εντεροσκόπηση με κάψουλα.

Ο νέος αξονικός τομογράφος (GE LightSpeed VCT-64), που λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια στη «Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης», αποτελεί επανάσταση για τα ιατρικά δεδομένα. Το πλεονέκτημα και η διαφορά του από τους κοινούς αξονικούς τομογράφους είναι ότι συμπληρώνει και μπορεί να υποκαταστήσει κάποιες επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις που μέχρι σήμερα απαιτούσαν την εισαγωγή καθετήρων ή ενδοσκοπίων στο σώμα, όπως η στεφανιογραφία, οι αγγειογραφίες, η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση.

Η απεικόνιση της καρδιάς είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος εφαρμογών της αξονικής τομογραφίας. Ωστόσο παραμένει πρόκληση η καθιέρωσή της στην κλινική ρουτίνα. Το LightSpeed VCT επιτυγχάνει τη λήψη της καρδιάς και των στεφανιαίων αγγείων μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα (πέντε καρδιακούς παλμούς), καθιστώντας την τεχνική πρακτικά ανεπηρέαστη από καρδιακές αρρυθμίες. Η μέθοδος, σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς μελέτες, ενδείκνυται για ασυμπτωματικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου, ασθενείς με στηθάγχη που δεν μπορούν να υποβληθούν σε τεστ κόπωσης ή το τεστ κόπωσης είναι μη διαγνωστικό, καθώς και για ασθενείς με στηθάγχη που χρήζουν μείζονος μη καρδιοχειρουργικής επέμβασης.